Holdújévi találkozó – Budapest

A kínai újév elérkezett, mi pedig újra összegyűltünk, hogy egy körasztalnál megünnepeljük a patkány évét!

A kínai étteremben volt kétszer csípős és csípős étel is – külön kérésre pedig nem csípős is! Beszélgettünk, fogyott a tea, újabb és újabb – és egyre nagyobb – rizs adagok forogtak körbe, az asztal alatt a mochi is elfogyott – miközben kiesett egy tejfog és érkezett egy autószerelő is!

„Az előtted fekvő út rózsás és csupa romantika.” – ezt olvashattuk az egyik szerencse sütiben, biztosan lesz rá magyarázat…

„Az ősi jóskönyv, a Ji King szerint az év jele a Csie -KORLÁTOZÁS
Képe: A bambusznádat tagoló merev „gyűrűk”. ízületek.
Modern értelmezés szerint a képjel azt üzeni, hogy a vékony bambusz erejét és magasságát a szálat elválasztó, „korlátozó” gyűrűknek köszönheti. Arra figyelmeztet, hogy elúszhatsz valamiben, valami mértéktelent kell mértékre szabni. Ez a bölcs középút gondolata: a beosztás jó, a fösvénység káros, az önfegyelem jó, az önkínzás káros, pontosan megfogalmazni a bajaimat jó, fecsegni róla káros; dolgozni jó, robotolni káros. A jósjel a megvalósítás kulcsát adja: légy reális! Csak az a terved valósul meg, amelyet helyes mértékkel, sok lemondással, önfegyelemmel, odaadó munkálkodással valósítasz meg. Ami nem így készül, irreális álom marad csupán. Az álmodozás határtalan, a képzelet pontos és behatárolt, ezért az álmodozásból nem lesz semmi, de a képzeletnek megvalósító hatalma van. Félelmeink határtalanak, de ha megfogalmazzuk, szavakkal kifejezzük, mitől is félünk valójában, a félelem elveszíti hatalmát.”