Kusama Junichi: Megnyitó beszéd az EKF Iaido tábor & vizsga eseményén

Üdvözlet mindenkinek!

Nagy megtiszteltetés három év elteltével újra részt venni és bíráskodni egy európai szemináriumon.
Japán még mindig a korona vírus fenyegetésében van, mindent megtesznek a terjedés megfékezésében, remélve hogy a pandémiának minél hamarabb vége lesz.
Örülök, hogy a Covid-19 ellenére is folytatjátok az iaido gyakorlását. A fejlődésetek érdekében szeretnék minél több pontot érinteni és elmagyarázni nektek. Remélem, hogy a vizsgákon a résztvevők napi gyakorlása teljes egészében meg tud mutatkozni.

Abban a reményben, hogy ez segíti majd a mindennapi gyakorlásotokat, szeretnék most a Bushido alapvető szelleméről beszélni az Iaido-ban.
Mire gondoltok Bushido alatt?
A bushido nem törvény, hanem egy létrehozott morális fogalom. A létezés egy útja, egy életfilozófia és egy mottó. Mint fontosat a bushido útján járásához, szeretném bemutatni az erényhez (tokumuku) kapcsolódó elemeket.

Az első az Őszinteség: ez a morális viselkedés, szégyenkezni a gyáva és igazságtalan tettek miatt, tisztán harcolni.

A második a Bátorság. : Bátorság legyőzni a félelmet, normálisnak lenni, az igazságért tenni.

A harmadik Jóindulat : kötődés, kitartás, együttérzés másokkal, mint gyengékkel vagy vesztesekkel.

A negyedik Udvariasság/Hála : cselekvés vagy udvariasság ami számításba veszi mások érzéseit.

Az ötödik az Igazságosság: Tartsd meg amit mondasz.

A hatodik a Becsület: a legfontosabb fogalom a szamurájnak.

A hetedik a Hűség: Szolgálni a feljebbvalót az önmagunk odaszánásával. Habár ez nem követés.

Az utolsó elem a Bölcsesség: nem csak tudás, jó érzéknek és jó ítélőképességnek a birtokában lenni.

Ezek nem egymástól független elemek, hanem kölcsönösen egymást segítik. A szamuráj méltósága 3 oszlopon nyugszik, a bölcsességen, jóindulaton, bátorságon. Ezek alátámasztják a Őszinteséget. Az Őszinteség és az Udvariasság támogatja a Hűséget.
Ez az összefüggő alakzat a Bushi elméje és a fogalmak a Bushidon alapulnak.
Mint más harcművészetek min például kendo, iaido gyakorlás is a “BUDO ÚTJA”-n megtett küldetés. Úgy gondolom hogy ehhez a küldetéshez szigorú és kemény
gyakorlás szükséges. Hozz létre egy erős öntudatot amit nem tudsz önmagad legyőzni.
Az erő amivel másokkal kedves tudsz lenni.
Az All Japan Kendo Federation közrebocsájtotta a “Kendo filozófiáját”, “Kendo gyakorláshoz való hozzáállását” és a “Kendo tanításhoz való hozzáállását”. Ezek megtalálhatóak az AJKF honlapján angolul is.
Ha még nem tetted, kérlek olvasd el ezeket. A filozófia és hozzáállás elengedhetetlen feltételei az iaido gyakorlásának.
Ezek a Bushido alapján lettek kidolgozva, amit fentebb említettem.
A cél, hogy az iaido gyakorlásával felépítsünk egy erős testet és jó mentális erőt magunknak. Ahelyett hogy csak lóbálunk egy kardot és úgy teszünk mintha vágnánk,
gyakoroljuk az egészéges test és elme elérését és az udvariasság javítását az iaidon keresztül. Hogy biztosak legyünk benne, hogy amit gyakorlunk a való életben is
használni tudjuk.

Az iait helyesen és komolyan tanulva járhatjuk a bushidot az iaido által. A bushido útján csiszolod a tested és az elméd, gyűjtesz energetikai erőt, tiszteled az udvariasságot és a mértéktartást és nem szegsz meg ígéreteket. Fontosnak tartjuk az elhivatottságunkat, hogy másokat nem árulunk el, hogy törekszünk az önfejlesztésre teljes odaadással.
Szeretni a saját országunk és hozzájárulni az emberiség békéjéhez.
Saját képességeinket tökéletesíteni saját magunk tökéletesítése is. Higgy a saját erődben és hogy mit tudsz véghez vinni. Hinni magadban elvezet a társaidban való
hithez is. Ezzel a hozzáállással, mindannyian a bushidoval mint útmutatóval szeretnénk tökéletesíteni az Iaidot.

Köszönöm a figyelmeteket!