SHINBUKAN
Őszi Iaido Szemiárium - vezetőknek - 2013.09.25-27 -
"Kusama sensei 5 éves korától tanul Iado-t és Kendo-t, édesapjától (Kusama Akira) aki 9. dan hansi volt és Nakayama Hakudo senseitől tanult. Kusama sensei Hakone taikai-t is nyert, ami a 8. danosok versenye és meghívásos alapon zajlik."


Első nap, MJKK Dojo, este 7 óra.

Sorba állunk, várunk. Harangoznak..
Kusama Junichi (hanshi 8. Dan) megérkezik. 
Még nem tudjuk, mire számíthatunk..
Leveszi az óráját, fényképezőgépet, füzetet vesz elő, majd elkezdődik.
Néz minket, a "szokásos" módon bemelegítünk, majd 12 kata - utána megdicsér minket (ezt nem is tudom hová tenni..), és Yamasaki Sensei mozdulatait véli felfedezni bennünk.

Gallyas Sensei lesz a kiválasztott, akin Kusama Sensei pontosít - majd utána mi is ezek szerint csináljuk újra és újra.

Első nap vége. Harangozás.
A "várt" elmélet elmaradt, ha vártunk is valamit, mást kaptunk - ez természetesen nem baj. Tanultunk.

Sensei pár mozdulatából azért az már kiderült, hogy olyan könnyedséggel és természetességgel bánik a Karddal, mintha ő is vele született volna...
Második nap, délelőtt.

1) Ajándékot kaptunk!
2) Mivel jelen sorok írója nem volt jelen, így csak egy résztvevő élményére hagyatkozhatunk, aki szerint "megvilágosító" volt a tanítás.

Este. Harangozás. "Jó estét!" "Jó!" "Rossz." "Nagyon jó!" "Fel-le".
Kusama Sensei a mi nyelvünkön szólt hozzánk!

A kihonokat ez alkalommal úgy csináltuk, ahogyan Japánban, Sensei dojo-jában - tanultunk új és hasznos gyakorlatokat !

A formagyakorlatoknál ismét egyesével álltunk a kör közepére, hogy furcsaságainkból-hibáinkból tanuljanak a többiek is. Kusama Sensei segített, és csak akkor engedett el, ha már a kérése szerint mozogtunk - ekkor viszont pozitív megerősítést alkalmazott: "Nagyon jó!" - mondta, és néha még tapsolt is hozzá.
Harmadik nap. 

Délelőtt az előző nap tanult kihonokat pontosítottuk (zárt könyök..), majd pár nagyon szimpatikus gondolatot hallhattunk - pl. Sensei szerint a ZNKR katák nagyon nehezek, de kiváló alapjai a későbbi (szabadabb, ésszerűbb) koryu katáknak.
Formagyakorlatok következtek: gyorsan eljutottunk a (Sensei szerint is) legnehezebbhez, az Uke nagashi-hoz, amelyet párokban, bokutoval gyakoroltunk a délelőtt legnagyobb részében.

És figyeltünk...próbáltunk rájönni, hogy hogyan csinálja? Hogy lehet ilyen könnyedén gyorsan..???

Délután - főleg a morote tsuki-n keresztül - gyakoroltuk a helyes kard tartást, vágást, szúrást és fordulást, majd este - már a zárás után - igazi baráti kapcsolat alakult ki közöttünk! 
Záró szavaiban Kusama Sensei arra kért minket, hogy bízzunk benne, majd a Budo-ról, és az emberi kapcsolatokról is szót ejtett - és ez a gyakorlásunk lényege..

Maradandó élményeket kaptunk!

Köszönjük Dr. Yamaji Masanori (Tanár úr)-nak és Abe Tetsusi Sensei-nek hogy a fordításban segítségünkre voltak!
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!