SHINBUKAN
Vágásgyakorlat - 2014.02.14 -
A vágáspróbára készülve Yoshimura Kenichi gondolatait hívtuk segítségül. (A japánok és a kard című könyve, Tameshi giri, vágásgyakorlatok fejezetéből idézek:

„ ... Máskor kendo-, vagy iai-tanulók végeznek vágásgyakorlatokat. A kendo igyekszik feleleveníteni a valódi karddal vívott párharcokat. A shinai használatának elve a kard használatán alapul. Egy hatékony vágáshoz figyelembe kell venni a a vágás szögét. Ugyanakkor a shinai a vágást követően visszapattan az ellenfél páncéljáról; a mozdulat, kényszerű okokból, inkább ütésre, mint vágásra hasonlít, és ez mellékvágányra terelheti a gyakorlást, a kard szelleme könnyen elvész. Ezt a tévutat a régi időkhöz méltó magas szintre törekvő kendokák úgy próbálják elkerülni, hogy vágásgyakorlatokat végeznek, melyek fejlesztik a test és a karok összhangját. Az iai-gyakorlókat is ugyan ez a fejlődni vágyás hajtja. Az ő stílusukban valódi kardot, vagy iaito-t használnak, azonban mindig a légüres teret, képzeletbeli ellenfeleiket vágják vele…  Akkor honnan tudni, hogy a vágások valóban hatékonyak-e? Erre jók a vágásgyakorlatok. Akik ezt az utat követik, nem elégszenek meg mímelt harci jelenetekkel, a valódi iai-hoz igyekeznek közelebb kerülni. „Ismét eljött a vágás ideje!

Hábermajer Gábor


A fenti ráhangoló gondolatok kedden érkeztek.
Tekertünk, kötöztünk, ráhangolódtunk.

Ott volt a gyékény, és mi reagáltunk rá, vágtunk, eggyé váltunk vele és a pillanattal..viszont most sem sikerült kipróbálni, hogy mi az a legkisebb sebesség, amivel  már vágni lehet...

ezért..folytatjuk!


 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!