SHINBUKAN
Íjász szakosztály évadnyitó és Tavasz ünnep - 2014.03.16. -
A március 15-ét megelőző verőfényes napok folytatását vártuk az ünnepnapra, melyen kis közösségünk az íjászévad nyitását és a tavasz elérkezését tervezte ünnepelni. A meteorológiai oldalak  várakozással és izgalommal teli figyelése bizonytalanságot ígért. Lehet, hogy ború, eső, vagy tán vihar érkezik? Lelkesedésünket egyikkel sem hagytuk beárnyékolni. Lelkesen készülődtünk, mert fontos dolgokat kellett elvégezzünk. A már hagyománnyá alakuló szabad ég alatti lakoma nem maradhat el, és Lucia frissen érkezett íját is fel kellett avassuk.
 
A csodás idő ugyan elmaradt, de némi haladékot kapott kis társaságunk, hogy a délelőtt a tervezett események megtörténhessenek. Előgurult a malomkeréknyi kenyér, a házi tejfel, a nemzetközi girosz, a borscs, és még számos falat. Felkerültek régóta pihenő, és az új, először kézbe kerülő íjainkra a felavatást jelképező azúr szalagok. Amíg a szelek ura engedte, repültek a vesszők, hogy felkeltsék vágyunkat az egész éves íjászat folytatására. Megpendültek a dombra és citera húrjai, előkerültek a távol-közeli népek, s honi dalaink. Beszívtuk az élettel megtelő tavaszi illatokat, álltuk a szél erőteljes lökéseit, néztük egymás sugárzó szemeit. Tudtuk, már visszafordíthatatlanul eljött a tavaszi éledés ideje. Erővel teltünk.
Hábermajer Gábor
 


Utóhangok

Ahogy hazajöttem tegnap, gondolkodtam rajta, fogom-e valaha is így tudni, érezni ezt a gyönyörű dalt, amit ott gyakorolgattam....aztán ahogy néztem-néztem a videót, egy vers született meg bennem. Kapcsoljátok be a videót és úgy olvassátok mellé....varázslatos dombra dal:

 
Ez nem az, amit látsz,
Nem az amit nézel,
Csak ha belelátsz
Lesz az, amit érzel...
 
Ez nem az, amit látsz,
nem is, amit érzel,
mesebeli tánc,
általa igézel!
 
Ha álmodik a szem
s vele a tekintet,
hallod dallamát,
szíveden át lüktet.
 
Hisz álom Itt minden,
tovatűnő lágyság,
csak az Álmodó
egyedül valóság!
 
Ez nem az, amit látsz,
csak az, amit érzel,
világokon át
viszi a szél széjjel...

Árkay LuciaVisszaidéztem a szombatot - ami most előjön
együtt isten szabad ege alatt (részben Luciának írt dalból is idézve .-) 
örülni egymásnak, a napsugárnak, a természetben lenni, nevetés
tavaszillat 
szelecske, szél, erős szél, viharos hűvös szél
egyszerű finom étkek
az apró gázfőző ereje :-)
a meleg zöld tea öröme a szeles, hűvösödő időben
a szomszédék bogrács alati tüzének megkapó füstillata
távolban sétáló lovasok
Pat jókedvre derítő ruhája
kerge kutyákok
új íj felavatása - annak tudatosulása, hogy az íj szinte piros-fehér-zöldbe van öltözve - piros bandázs,fehér-halványbarna szarvak és markolat  - zöld bőr az íjtesten
készülő Buddha szobor még robosztus, faragatlan, de már mosolygós alakja
szilvafa húrláb - hidacska: szép fa, apró sötét foltocskákkal
húrláb-faragás: minden húrláb alakít a dombra hangján
citera és dombrazene, ének és önmagunk boldog kinevetése, amikor elrontjuk - hát újrakezdjük
keresem a dombrás dal hangjait a kis hasábciterán, gyereknéző is akad hozzá. egymás után két kisgyerek is megáll és figyeli, hívom az egyiket, próbálja ki, de nem meri
meghittség
kék szalag - Indulunk!
nemzeti színű szalag - tisztelgés
ibolya és szeder íze a Turán nevű borban
íjászat -  egy lövés teljesség
beszélgetés - mélységek

… és a márc. 15-i  virágoskert az Evowine borban, amiről Gábor beszélt:
 
"Fantasztikus illat és ízvilággal rendelkező vörösbor. Színében mélybíbor, lilás árnyalatokkal. Illata gyöngyvirágos, ibolyás, violás, parányit liliomos, de mellette erdei gyümölcsös karakterek is érezhetőek. Ízében koncentrált, tökéletes egyensúlyt mutat, érett, lekerekedett tanninnal, végtelen utóízzel.
 
A turán (korai festő) magyar vörösborszőlőfajta, amely Egerben többszörös keresztezés eredményeként jött létre.  Hazánk vörösborszőlőt termelő borvidékein festőszőlőként is elterjedt fajta. Bora nagyon mély színű, csersavtartalma magas, tanninja finom bársonyos. Vörösboroktól eltérően jól érezhető benne a kékmedoctól származó virág- vagy mézillat. Finom zamatát a Csaba gyöngyétől és a kékmedoctól örökölte. Harmonikus vagy lágy, gyors érésű, javítja a házasított vörösborok minőségét."

Guld Andrea
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!