SHINBUKAN
Őszi Iaido Szeminárium - Klubvezetőknek - 2014.09.24-26. -
Másfél héttel a cseh tábor után máris újabb találkozás várt ránk, Kusama Sensei újra meglátogatott minket! (A várakozás természetesen (betegségekkel tarkított) gyakorlással telt.)

Szerda este már nem az egy évvel ezelőtti, első alkalommal távolságtartó Sensei köszöntött minket, hanem egy régi ismerős, aki sok magyar szót megtanulva élményekkel gazdagon távozott legutolsó találkozásunk után.

És vágtunk...azaz próbáltunk vágni, de ennek hamar vége szakadt, és megtudtuk, mennyi mindent kell változtatnunk ahhoz, hogy hatékony, pontos és gyors legyen a vágás.
Kusama Sensei Hunor Sensei és egy shinai segítségével magyarázta el a csukló használatát, párhuzamot vonva a kendó és az iaido között...és mivel elég sok új shinai volt kéznél párba álltunk, és gyakoroltunk (részemről nagy örömmel, felidézve a pár hónapot, amikor kendóka is voltam)!
Egyikünk men-eket vágott, a másik védés után do-val válaszolt - mindezt gyorsan, folyékonyan, a csukló használatával!

Másnap nukitsuke-furikaburi-kiri oroshi volt a gyakorlás - két órán keresztül!
Pontosítottuk a csukló használatát, a jobb- és bal kéz munkáját, a kard pontos helyét, szögét, a vágás irányát, Sensei kitért az ujjak használatára is.
És gyakoroltunk - próbáltuk az új tudást beépíteni (ami természetesen nagyon nehéz, ha 5-20 éve alatt más módon rögzült valami).
Az utolsó egy órában már formagyakorlat  is volt..az eddig tanultakat kellett az első két katában megmutatnunk.

Sensei humorérzéke és mosolya most is kísérője a tanításnak, és ezt mi is örömmel vesszük!
Elmondta, hogy ő otthon is egy más vonalat képvisel "leromboló-újjáépítő" tanításával, de fogadjuk ezt el, és persze tanuljunk minél több mestertől!

Este hasonló kihon-kata arányok mellett tanultunk tovább - a 4. katáig jutottunk.

Pénteken a noto szögének pontosítása (és seiza ülő gyakorlat) után ismét kiderült, hogy mg mindig nem tudunk vágni, ezért kihonok következtek, Sensei magyar utasítási alatt: "elő(re)-elő(re)-bal-jobb!"

Az erősebb kezdést hosszabb elméleti tanítás valamint kérdések megválaszolása követte.

Sajnos ismét előkerültek az európai és japán tanítások közötti "különbség" kérdések..
Kusama Sensei ezt is jól kezelte, mosolygott, de kifejtette, hogy ez egy véget nem érő beszélgetés lenne..és utalt ismét arra is, hogy ő így tanítja, fogadjuk ezt el..!

A délelőtt záró szakaszában sorra pontosítottuk a ZNKR formagyakorlatokat - estére hagyva az utolsó hármat.

Búcsúzóul..kihonok jöttek, hogy valami szokatlan is legyen, a másik lábbal indultunk. :--)
Az utolsó 3 kata kevés gyakorlással, sok magyarázattal telt..és végül eljött a búcsú ideje is.
A végére kevés dicséretet kaptunk, sőt, egy kis dorgálás jutott nekünk, mivel e kevés idő alatt nem tudtunk megváltozni..de gyakorolni fogunk, hogy egy év múlva megmutathassuk, hová is jutottunk!

Köszönjük a tanítást!
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!