SHINBUKAN
Shinbukan Koryu Szeminárium - 2014.11.08-09. -
Hirtelen október lett, közeledett a hagyományos novemberi találkozó, ezért készülődni kezdtünk. A tavaszi ("fantasztikus") négyes alkotta ismét a csapatot - amikor - nem teljesen váratlanul, az időközben visszatérő - Zsófi is jelentkezett a szemináriumra - így lettünk öten.
Öt? Volt egy régi - közvetett - élményem arról, hogy milyen a Mazdában hátul hárman ülni Prágáig és vissza..ezért azonnal körlevelet írtam leendő útitársaimnak azzal a kéréssel, hogy ezúttal ne bőröndökkel érkezzen mindenki, mert nem fogunk elférni..így az utazás előtt napokban minimalizálással is foglalkoztunk.
Én a súlycsökkentés érdekében levágattam a hajam (:--), indulás előtt megborotválkoztam (borotva, borotvahab otthon hagy..), a bokuto-t sem vittem, az élelmiszer csomagot is kisebbre terveztem..és persze a ruhacsomag is leginkább a hakamára-gi-re-fürdőnadrágra korlátozódott.

Az esti gyakorlások alkalmával - bemelegítésként, ráhangolódásként - közösen áttekintettük a Shoden és a Chuden szekciót, testileg és lelkileg is igyekeztünk ráhangolódni a találkozóra.

És eljött az indulás napja!
Némi zaj volt a kommunikációs csatornában, így elsőre Gergő nélkül indultunk útnak, majd jó nagy kerülővel mégis visszamentünk érte..
A telekocsi ezután Némó lakásához parkolt, ahol meglehetősen nagy mennyiségű élelmiszer került a csomagok között résekbe.

És elindultunk (Zsófi ült hátul középen, hogy tartsa az egyensúlyt).

Hómentes, szokatlanul meleg őszi este volt, Némó az "evidencia nem evidens" jelszóval pontokat olvasott fel véleményezésre, mi pedig ezeket véleményeztük.
Este birtokba vettük a Rezident Hotel egy szobáját, és a Dojo-t, alvásügyileg
(megjegyzés: a nyikorgó ajtókat végre beolajoztam. WD40!).


Reggeli után átsétáltunk (a hó nem esett) a terembe, ahol meglehetősen meleg volt.
Gyakorolni kezdtünk, bemelegítettünk (pedig mint említettem: meleg volt) - majd megérkezett Cook Sensei, és a köszöntő után ZNKR katá-kat kezdtünk gyakorolni..
Kicsit csalódottak voltunk, de az alapelvet értettük, fontosak az alapok, és ha még alap sincs, hogyan is építhetnék falat?

Az alapos-alapozás délutánra ért véget, ekkor végre érkeztek Shoden formagyakorlatok is a
Shohattō, Inyōshintai, Gyakutō, Seichūtō és az Inyōshintai kaewaza formájában.

Délután fáradtan indultunk a fürdőbe, ahol rákként főttünk egy kicsit..és nem kaptunk választ a kérdésre, hogy mit jelentenek a kanji-k:

"A hit az, amihez egyáltalán nincs mit hozzáfűzni. Japánul a hitnek a dzsakudzsó szó felel meg, ami annyit tesz, hogy "teljes nyugalom". Dzsaku azt jelenti, hogy nincs szükséged bárkivel is beszélni, a dzsó pedig a derű, a megzavarhatatlanság. A megzavarhatatlanság áthatja az életünk minden pillanatát, a fejünk tetejétől a lábujjunk hegyéig; a derű pedig valami nagyon eleven dolog, olyan állapot, amelyben állandóan készen állunk arra, hogy bármilyen körülményhez alkalmazkodjunk, és cselekedjünk. 
(...)
A hit nyugalmat jelent, a teljes nyugalom pedig természetünk és létezésünk forrása."

(Danin Katagiri: Visszatérés a csendhez)

Utána a Zsuzsi nevű helyen  finom vacsora következett.


Vasárnap Okuden Tachi-waza volt a menü!
Az összes kata sorra került, kaptunk elméleti tanítást is - és végül szabad gyakorlásra is jutott egy kis idő, hogy hazafelé jóleső izomlázunk legyen.

A fényképek készítése után még felvásároltuk a Fidorka-Margot-Kofola és ízesített víz készleteket, hogy tényleg tele legyen a Mazda (a 2007 óta társunk 323F, 355 liter + kalaptartón a kardok, kabátok) csomagtartója.


Hazafelé a Waze alkalmazásnak köszönhetően ismét egy régi hagyományt elevenítettünk fel: a "más úton" hazajutást (mivel szegény gép nem tudta, hogy Zsófi szeretne kiszállni elsőként, ezért kerültünk ("hová mész kislány, hogy hívnak és mit viszel a kosaradban?") Esztergomba.
(Az elmúlt évek alatt volt ennek több főpróbája, amikor Sándor Ausztrián keresztül érkezett haza, vagy amikor Svájcból az Alpok és az alagutak felé vettük hazafelé az irányt (de csak miután kifelé térképpel navigáltunk Németországon át).)


Tanultunk. Elfáradtunk. És öregszünk is..pedig ez még csak a végtelen Út eleje...
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!