SHINBUKAN
Shinbukan Jodo - 2015.03.28-29 -
A napos-szeles hétvégén ismét Visegrád adott otthont a Jo tábornak.
A hagyománytól eltérően Hábermajer Gábor Sensei vezette a lelkes csapatot!

Méhesfalvi Edna és Fekete Gábor klubtársunk nikyu fokozatot szerzett, gratulálunk!A vizsga előtt állókat sokszor átjárja a kétség, az oktató, szervező, edzőtárs igyekszik bátorítani, eloszlatni a kételyt. Néha a vizsgát lebonyolítókat is elfogja a bizonytalanság. Így bukkant egyszer csak elő a taijo kontra ijo kérdésköre, melyben Adél adott kimerítő segítséget, melyet mindannyian köszönünk neki.

"Tegnap felmerült a kérdés, hogy "ijou" (以上) vagy "taijou" (退場). 

Ebben a formájában az ijou másodlagos jelentéseként használják, hogy "vége" pl: Nem tudok tovább várni. (もうこれ以上待てません. - Mou kore ijou mattemasen.), vagyis azt jelzi, hogy valaminek vége szakad. Az ijou desu (以上です), a mondatok végén, inkább úgy fordítható, hogy: Ez volt minden. Ennyi volt. Kijelenti, hogy nincs több mondani-tennivaló. 
A taijou sokkal inkább felszólításként értelmezhető, amely az adott hely elhagyására vonatkozik. Kevésbé gyakori az élőbeszédben, mint az ijou.

Tehát lehet mindkettő (főleg, ha jó japán szokás szerint leharapják az elejét, és csak annyit hallunk, hogy "jou", ahogy az aikidonál előfordul, hogy az ikyou, nikyou, sankyo-ból csak annyit lehet hallani, hogy "kyou".) A lényeg természetesen nem változik, ha vizsga, taikai végén van, akkor az egyértelműen azt jelenti, hogy vége, függetlenül attól, hogy "ijou" vagy "taijou". :)"


Jodo tábor 2015 tavasz

Immáron sokadik éve adott otthont a tavaszi jodo tábornak Visegrád. A visegrádi Makovecz terem, a város utcái, a Kovács-kert Étterem mind-mind ismerős helyek. Pénteken, a hegyi úton haladva megálltunk a Gyula-forrásnál, számomra ekkor kezdődött a tábor. Megérkezésünk után teremrendezés, hangolódás, egy kis jodo és az aznap érkező barátaink fogadása volt a program.  Szombaton és vasárnap kevés beszéddel és sok mozgással teltek az edzések. Sokszor forogtunk, aminek köszönhetően sok baráttal tudtunk gyakorolni a két nap alatt. Hábermajer Gábor Sensei vezetése mellett gyorsan és vidáman teltek a gyakorlással teli órák. Gyakoroltuk a kihonokat párokban és pár nélkül, majd kezdődtek a katák. Az első nap végigmentünk mind a 12 darab ZNKR katán. Rövid magyarázatok, és csoportos javítások után sok-sok kata, miközben sensei javította a hibáinkat. Vasárnap élőhalottként ébredtem, de mint az egyik segítő tudtam gyorsan észhez kell térnem. Fábos Szilveszter jodos testvéremmel történt pénteki önellenőrzésünknek köszönhetően a szervezéshez vasárnapra már nem kellett használnom az agyamat, minden elő volt készítve. Átvonszoltam magamat a terembe és nem sokkal később már fel is sorakoztunk a kezdéshez. Kiderült nem csak én kezdtem a vasárnapot zombiként, így kellett egy kis idő mire a hangulat elérte a jodohoz szükséges hőfokot. Vasárnap két csoportban gyakoroltunk, vizsgázók és koryu-sok. Az első széria katáit gyakorolhattuk. Oh igen azok a csodálatos koryu katák. Ez a nap is, mint ahogyan az egész hétvége vidáman, lelkesen és jó hangulatban, de sok-sok munkával telt. Vasárnap délután vizsga következett, majd az elköszönés. A tábor kohó hatását még a keddi edzésen is lehetet érezni, extra energiákkal érkeztünk a Német utcába.

Kozár Zoltán
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!