SHINBUKAN
Őszi Iaido Szeminárium - 2015.09.23-27 -
Vasárnap éjjel értünk haza Prágából. Csak egyetlen este, kedden volt alkalmunk csiszolgatni az ott szerezett ismereteket, mert szerdán ismét ott álltunk az MJKK dojo-ban, hogy - immár harmadik alkalommal - több napot töltsünk el Kusama Junichi (Hanshi 8 Dan Iaido) Sensei-el!

A több napos szeminárium most is a magas danosok és vezetők részére szervezett programmal indult.

Az első találkozáskor Sensei ismét magyarul köszöntött minket. :--)
Kihon gyakorlatokkal kezdtük, ő pedig eközben hosszasan írt a füzetébe...majd megnézte az is, milyen elképzeléseink vannak a 12 ZNKR katáról.
Ezután - bevezetésként - elmondta, hogy örül, hogy emlékszünk a tanítására, de vannak még "kicsi hibák", amit javítani kell..
Az est második felében ezeket a technikai - időzítésbeli hibákat magyar válogatott csapattagokon keresztül  (Vass Gergely, Budavári Anita, Várvizi Attila) mutatta meg.

Kusama Sensei még mindig tökéletes természetességgel kezeli a Kardot.. Most is kerestük a választ, amikor megmutatta, hogy markolat fogása kulcsfontosságú ebben a kérdésben!

Másnap délelőtt az első 8 formagyakorlatot boncolgattuk egy új helyszínen, a Tüskecsarnokban!
Újra jókedvűen állt elénk és azt mondta, hogy a tavaly tanítottakat beépítettük a gyakorlásunkba, ami számára nagy örömet okoz. Ezzel lehetőséget teremtettünk magunknak, hogy újabb tanításokat kaphassunk.

A pénteki - őszi, esős - nap kihon gyakorlatokkal kezdtük. Én (is) személyes tanácsot kaptam Kusama Sensei-től az Omori chiburui-val kapcsolatban.. (Pár éve Yamasaki sensei javította ugyanezt nálam, mindkettő emlékezetes marad - és nem, nem tanítanak mást, nem is akarnak összezavarni, csak más utat mutatnak 2 rögzített pont között.)

A délelőtt második felében a 3 danos csoport adott tanácsokat a 2 danosok számára.
A 4-6 danosok záró enbu-ja után Kusama sensei a tanítás fontosságáról és hasznáról beszélt nekünk.

Este enbu-k voltak - valamilyen furcsa oknál fogva ahogyan emelkedtek a fokozatok, egyre több tanácsra volt szükség..

Köszönjük!Szombaton ismét szakadó eső várt minket a hétvégi, népesebb táborban.

Sensei sokat beszélt a fogás fontosságáról - és arról, hogy kell azokat változtatni is megfelelő helyeken, ha pontosak szeretnénk lenni. 
Kiemelte - és közben színesen illusztrálta -, hogy a Kardot úgy kell használnunk, mintha saját meghosszabbításunk lenne!
A kérdésre, hogy "hol is kezdődik a váratlan helyzetre épülő 8-as kata?" azt válaszolta, hogy már az első lépésnél érezzük..de a gyakorlás már a to reinél kezdődik..sőt, akkor, amikor a terembe lépünk.

Délután is több kérdés érkezett Sensei felé, aki ekkor már rengeteg humorral fűszerezte a válaszát - miközben pl. a kérdező a földön fekve, közvetlenül tapasztalhatta a választ, hogy a kardot úgy kell használnunk, hogy bármikor vághassunk vele! Ez utóbbinál egy egyszerű kézfogással is szemléltette, hogy milyen a laza, de mindenre kész kéz.

Szó esett a gyakorlás minőségéről is. Sensei elmondta, hogy ne csak magunknak gyakoroljunk, akkor dolgozunk jól, ha a "közönség" nagy része is elismerően fog "tapsolni".
"Legyünk specialisták!" - mondta.


Szombat este családias hangulatú, kötetlen beszélgetős, anekdotázós, öltözködni tanulós órákat tölthettünk Sensei társaságában!


Az utolsó nap közel két órás elméleti tudás átadással indult. A tiszteletadási formák álltak a középpontban, Kusama Sensei hosszasan beszélt a fekete- és fehér ruhák jelentéséről és használatáról, megmutatta a helyes to rei-t, amit utána párban gyakorolhattunk.

A délelőtt közös fényképezéssel zárult (Sensei minden nap hivatalosan feljegyezte a résztvevők számát fokozatonként, és fotók is készültek).

Délután a kevés számú vizsgázó állt a középpontban, Halmos Szabolcs klubtársunk megszerezte a 2 kyu fokozatot!
Gratulálunk!

Új gondolatokkal, friss "hibalistával", fáradtan távoztunk. Kis pihenés után jön a munka: beépíteni a mozdulatainkba Kusama Sensei tanácsait!

Köszönjük az együtt töltött időt!


Figyelmetekbe ajánljuk Gyurcsok Virág és Nagy Péter élményeit is!
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!