SHINBUKAN
Holdújévi ünnep - 2016.02.06. -
Az idei esemény különlegesnek ígérkezett, hiszen meghívást kapott pár régi tagunk: azok, akik az évek során mélyebb nyomot hagytak bennünk.

Nagy örömünkre többen is eljöttek, így gyorsan kezdetét vette a(z evés) beszélgetés - mindenki elmondhatta, éppen hol - és hová is tart.


Forradalom

Az Én Napjából 
jő a hit
A kezdet
áldozat
Jövendőmondásban
gyümölcsözik

Megbánás megszakad

(A maszk szól)

Forradalom
Víz és tűz
Ez pörköli azt nagyon
önti az ezt nyakon
Két nővér
együtt él
soha sincsenek
egy akaraton
Ez a forradalom

Az Én Napjából
jő a hit
Előbb a forradalom
aztán a bizodalom
Ragyogó vonalakkal
örvendezik
Nagy áldozat
egyenessége hat
Forradalom
a maga idejében
Bűntudat
elenyészik a messzeségben
Ég és Föld revolúciói
őbennük minden évszak
tökéletes valódi
Forradalmi háború
a mennyei rendelkezést
így döntötte meg T'ang és Wu
Épphogy az égi árral
együtt haladva
Szándékukat
a nép százezrei
verték visszhangosabbra

Forradalommal
jő elő
az időkből
a nagy idő

(a kép szól)
Tó közepén tűz lobog 
Forradalom
Így rendezgeti az előkelő
csillagászati számításait
így világítja meg az évszakok
s az idők változásait

(A vers az év hexagramjához,
Karátson Gábor fordításában)

Felidéztük az elmúlt évet, és Erikának köszönhetően megtudhattuk a lehetséges jövőt is - a majom évében kibújik a kígyó a bőréből, előbújik az eddig föld alatt készülődő növény..

Elérni a holdat

A magas hegyek között volt egy gyönyörű, mély vizű tó. Egyszer egy majom meglátta a holdat a vízben, és így szólt: Ó, ez borzasztó, leesett a hold az égről, beesett a vízbe. Ki kell halásznunk a Holdat a vízből, és vissza kell tennünk az égre, vagy örök sötétség borul ránk éjjelente. A majmok összegyűltek, és a majomcsapat vezetője megragadott egy ágat, amely a víz fölé lógott. A többi majom is sorban megragadta egymás kezét, egymásba kapaszkodtak, amíg egészen le nem lógtak addig, hogy elérhették a víz felszínét. Azonban a majmok súlyától az ág letörött, a majmok beleestek a vízbe, s mind elpusztultak.

Megérinteni a Holdat a vízben - ez csak a hold tükröződése a vízen. Ebben a történetben a holdat az igaz tudatunkhoz hasonlítják. A világban minden jelenség csak a tudatunk tükröződése, ha ezt megtapasztaljuk, nem rángatnak többé a végletes vágyak, az indulatok, a harag, a félelmek, és tudatunk nyugodttá, mozdíthatatlanná válik. A tudatnak ez a nagy, mindent átölelő tágassága az alapja a békés társadalomnak 
Ahogy Hakuin zenji mondja a szútrában:
"Ez a hely a Lótuszok Földje, és lakhelyed a Megvilágosodott teste."

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!