SHINBUKAN
Tavaszi Jodo szeminárium - 2016.03.12-13 -
Tábor a "Yukkuri" szellemében

A 2016. évi jodo tábor a megszokott helyen (Visegrád), a megszokott időpontban (március közepe), de nem teljesen a megszokott módon került megrendezésre. A tavalyi évhez hasonlóan idén is Hábermajer Gábor sensei vezetése alatt gyakorolhattuk, illetve ismerhettük meg a katákat. A sok régi jodo-s barát között megjelent néhány új arc is, akiknek nagyon örültünk.
Néhány résztvevő itt kóstolt bele először a jodo katák világába. Mint gesztenyemassza a krumplinyomón át a habhalomra, úgy került a tudatukba a kihonok második fele. (Gesztenyepüré masszából recept) Ezzel azonban a prés nem ért véget, mint ahogyan a recept is ajánlja "a gesztenyeburkot a maradék habból rózsákkal díszítjük", így díszítés gyanánt az első nap a ZNKR katák első felén is végigmentünk.
A haladóbb fokozattal rendelkezők nem a megszokások rabjaiként, a megszokott tempóban és módon gyakorolhatták a formákat, hiszen azokat nem mindenki ismerte. A rabságból való szabadulásunkat Sensei ragasztószalagjai is segítették. Félreértések elkerülése végett szeretném megjegyezni, hogy a szalagok a padlóra és nem ránk kerültek (egy-két esetet leszámítva). Az edzés ideje alatt a parkettán megjelenő "ragasztószalagos rácsszerkezet" segített minket a pontos lábmunka kivitelezésében, míg a szünetekben és éjszaka a bogarak úgy vizsgálták eme rejtélyes vonalakat, mint az emberiség a Nazca-fennsíkot. Bogarak alatt főként a közkedvelt Heteroptera, az ízeltlábúak törzsében a rovarok osztályának félfedelesszárnyúak rendjébe tartozó, fajgazdag alrend képviselőit értem, akik jóval érkezésünk előtt is már sajátjuknak tekintették a termet és távozásunk után is ott maradtak. Lehet a poloskák tovább tanulmányozzák a rejtélyesen megjelenő, majd ugyanilyen rejtélyesen tovatűnő vonalakat?
Most jön az a rész, hogy volt kihon és még több kihon, egyedül és párosan, katák egymás után és sokszor ismételve, sok nevetés, agyzsibbadás, holtpontok, de mégsem ez jön. Ha ott voltál talán még aktívan élnek az emlékek, ha nem voltál ott és jodo-zol, akkor a következőn talán már ott leszel, ha nem vagy jodo-s akkor gyere és próbáld ki. ;)

Számomra a meggyet a habos gesztenyepürén, természetesen némi koryu kata jelentette, valamint a gyakorlás a Shin Junsui Do dojo tagjaival.

Végül, hogy minek is a szellemében gyakoroltunk? Hát a Yukkuri szellemében. A Yukkuri "felszólítás" sokszor nehézséget okozott, de sokat segített a technikák pontos kivitelezésében.
"Yukkuri"
"Az első három kata "Yukkuri", majd két kata normál tempóban."
"Yukkuri"
"Yukkuri"

Kozár Zoltán
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!