SHINBUKAN
Iaido Szeminárium Kaneda sensei-el - 2016.09.17-18 -

Kaneda senseiel volt lehetőségünk egy rövid hétvégi edzésre.

 

Azok számra akik nem ismernék a Kaneda sensei nevét egy kis összefoglaló:

Kaneda sensei 8. dan kyoshi, japán legeredményesebb iaido versenyzője, 5-6-7 dan fokozatban egymást követően 3-3-3 alkalommal ért el első helyezést. 

Különlegessége az eseménynek, hogy Abe Tetsushi sensei közreműködésének köszönhetjük, hogy először Európában Magyarországra látogatott el!! Köszönjük Abe sensei!

 

Szombat kora reggel Dunabogdány rendkívül szép iskolájában találkoztunk, hogy a sensei különítmény megérkeztéig a termet előkészítsük és magunkat is átadjuk a gyakorlás hangulatának és várva várt tábornak.

 

Először alapgyakorlatokat végeztünk, melyek után égő combokkal, karokkal, lihegve álltunk meg egy pillanatra, míg sensei elmondta, minden edzés előtt ezt gyakorolja otthon is. Mi harminc alkalommal ismételtünk egy formát, sensei tanítványai ötvenszer ismételnek, Kaneda sensei pedig SZÁZ alkalommal. (Az alaphangulat már meg is jött! Durva lesz, sehol nem vagyunk, össze kéne kapni magunkat!)

A bemelegítés után minden ZNKR katát 3 alkalommal ismételtünk annak érdekében, hogy fel tudja mérni (első látásra), hogy hol is tartunk mi az úton. Elismerően csak annyit mondott, hogy az alapok rendben vannak, így lehet építkezni, de vannak közös hibáink. A nap hátralevő részében ezeket katáról, katára vettük át próbáltuk javítani.

Igazából meglepően új információkat nem hallottunk tőle, de mégis minden megváltozott. Olyan módon magyarázott, hogy az eddig kicsit értetlen, de betartott szabályok kezdtek összefűződni és egy egészet alkotni. Sokszor még azt is meg tudta mondani a technikánk alapján, hogy mit mondhattak nekünk a senseiek, akik tanítottak és miért értettük félre.

Az edzést későn 7 óra körül fejeztük be este, elfáradtunk, de lelkesek voltunk. A nap végén újra elmondta, hogy az alapjaink megvannak és stabilak, ezért jól és gyorsan tudjuk alkalmazni az általa mondottakat.

 

Este közös vacsora mellett beszélgettünk, ahol megmutatta fia rockegyüttesének videóját, kedélyesen beszélgetett velünk és bármennyit kérdezhettünk, mindig és mindenre örömmel válaszolt és kérte, hogy kérdezzünk még. Megtudhattuk tőle, hogy Ő hogyan kezelte a taikai stresszt és milyen érzésekkel, technikával gyakorolt, hogy kiérdemelje az "Iaido Hercege" becenevet japánban. A Magyar Iaido Válogatott felkészültségét jónak találta, de azt mondta látható az iaidonkban, hogy nincs önbizalmunk! Sajnálattal kellett belátni, hogy e nélkül az erény nélkül nem is érdemes elindulni az EB-re! A feladatot megkaptuk! :D 

 

Vasárnap az egyéni tanácsok következtek, fokozatonként álltunk fel és a katákat kétszer mutatta be minden csapat, majd Kaneda sensei egyénileg elmondta, mit kell benne javítani. Voltak akik megtudhatták erősségüket is, amely segítséget jelenthet az EB-n, voltak akik hasznos tanácsokat kaptak, mit és hogyan kell még csiszolni.

Összefoglalva a nekem mondottakat: gyenge, nem elég éles, nincs benne érzés.

Azt hiszem mindent kipipáltunk amit én szeretnék az iaido-mban. A legrosszabb, hogy visszanézve magam, teljes mértékben igaza van, TERMÉSZETESEN! 

 

Szóval gatya felköt és előre! Többet, jobban, összeszedettebben kell gyakorolnom!

 

A búcsú a nap végén gyors volt, de az itthagyottak még sokáig fognak kísérni minket!

Köszönjük Kaneda sensei tanításait és reméljük láthatjuk még, nem ennyire sietős körülmények között is!

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!