SHINBUKAN
Jodo & Iaido szeminárium - 2008.05.15-18 -
Mottó: "A sas nem vadászik legyekre..."

2000 km, 4 csodálatos nap, 8 új magyar shodan, 2 második és 3 harmadik taikai helyezés. Röviden.

Reggel 4:30-kor kiderül, hogy nem cseréltünk telefonszámot, és valahogy a találkozási pontot is sikerült elvéteni. 25 perc hajnali telekonferenciázás, és már pakolhatjuk is a táskákat és a fegyvereket Vass sporttárs autójába. A város üres, 5:05-kor már a megbeszélt találkozási pontnál vagyunk, természetesen egyedül, mert a csapat másik fele még valahol Farkasréten, amíg a harmadik része Budaörsön. Végül is 15 perc további szervezés után a háromból két autó már száguld is Bécs felé. A Bécs környéki dugót sikerül megúszni, délre már Salzburg környékén csodáljuk a közel háromezres hegycsúcsokat és az alattuk megbúvó tavakat. München-t, majd Stuttgart-ot is magunk mögött hagyva, végül délután 5 körül érünk Villingen-be. Mindenki fáradt, így igyekszik minél hamarabb elfoglalni a szállását. Este kis séta és zekken-varrás...

Reggel nagy az izgalom, legtöbben most találkozunk először Ishido sensei-el. Több mint 100 jodoka tesz-vesz a teremben, végül 10-kor elkezdődik az első edzés. Végig vesszük a ZNKR Jodo kihon-t, majd utána Ishido sensei tanácsait hallhatjuk, hogy mit kellene javítani, melyek az általános hibák. Ezután bomlik a csapat: mudan-shodan a kisterembe Jock Hopson sensei és Rene van Amersfoort sensei vezetésével, a többiek a nagyteremben, Ishido sensei-el. Ez a felállás marad délutánra is. Este a napi 6-7 óra jo-t nem igazán szokott izmaink jelzik, hogy igen, ma csináltunk valamit. És a fejek is tele vannak a sok tanítással. Így kis séta után alvás jön - legalábbis egyeseknek, akiket nem zavar a saját horkolásuk. : -)
Másnap reggel már mindenki vizsgalázban ég. 9-11-ig vizsgázóknak felkészülés, többieknek edzés. Természetesen most derül ki, hogy minden kata, amiről azt gondoltuk, hogy 7-8. danos szinten megy, az ezer sebből vérzik... Ennek ellenére mindenki sikeresen levizsgázik. Abban csak bízunk, hogy ez inkább annak köszönhető, hogy valóban tudtuk hozni a shodan szintet, és nem a vizsgáztatók jószívén múlt a dolog. De a lényeg, hogy mindenki átment...

A taikai... Legtöbbünknek az első. Mindenki derekasan küzd, sorra hullunk el, de azért shodan (egy kategóriával feljebb!) (Vass Gergely 2., Ámon Sándor 3.) és yondan (Hábermajer Gábor 2.) kategóriában is sikerül a második és a harmadik helyet begyűjteni a magyar csapat tagjainak. Ismét fáradtan, de elégédetten zuhanunk be, ki az ágyba, ki a sátorba. Illetve a csapat egy része az autóba, mert ők egy éjszakai kalandtúra keretében hazaindulnak.
Másnap 8 óra ZNKR Iaido edzés. Azt hiszem ehhez nincs mit hozzáfűzni.  

A negyedik nap Iaido Koryu. Shoden, Chuden és Okuden, mindenkinek a maga szintje. Muso Shinden és Jikiden Eysin Ryu is. Délután pedig újabb taikai, ezúttal Iaido. Itt már mindenki fáradt, aki elindul, az hősiesen küzd, de sajnos az első 4 közé egyikünk sem kerül. A svéd lányokra kicsit haragszunk, de csak szigorúan a látszat kedvéért... Egyébként szeretjük őket, mert kedvesek... : -) Este mindenki pakol, a haza utat tervezi, és sem az Európa atlaszban, sem a GPS-ben nem találjuk a 2008-as EB helyszínt, Magglingen-t... Végül a mindentudó gúgli segít: Bern mellett van, csak nagyon kis település.

A hazaút aránylag probléma mentesre sikerül, leszámítva, hogy a münchen-i körgyűrűn a maradék 2 autóból elveszítünk még egyet, ugyanis a GPS ragaszkodik ahhoz, hogy amelyik autót ő irányítja, az Passau felé fog hazamenni. Erre úgy kb. 80 kilométer után jövünk rá, amikor már egyikünknek sem éri meg visszafordulni, így külön utakon haladunk tovább. Miután egy osztrák autópálya parkolóban a török kamionsofőrök legnagyobb megdöbbenésére még lenyomunk néhány jo és bokken nélküli fantom-katát, délután 5 körül fáradtan, de több évre elegendő élménnyel feltöltekezve befutunk Budapestre.

Réthi Hunor


A szeminárium vezetője:
 Ishido Shizufumi, Iaido 8.dan Hanshi, Jodo 8.dan Kyoshi, Kendo 7. dan kyoshi
 
Tanárok:
 Jock Hopson, 7. Dan Iaido Kyoshi, 7. Dan Jodo Renshi
 Chris Mansfield, 7. Dan Iaido Kyoshi, 7. Dan Jodo Renshi
 Louis Vitalis, 7. Dan Iaido Kyoshi, 7. Dan Jodo Renshi
 Rene van Amersfoort, 7. Dan Iaido Renshi, 7. Dan Jodo Renshi
 Lenn Bean, 7. Dan Iaido Renshi, 5. Dan Jodo
 Aad van de Wijngaard, 7. Dan Iaido Renshi, 5. Dan Jodo
 Fay Goodmann, 7. Dan Iaido Renshi, 4. Dan Jodo
 Takao Momiyama, 7. Dan Iaido Renshi, 6. Dan Jodo Renshi
 Jef Heuvelmanns, 1. Dan Iaido, 6. Dan Jodo

A Jodo taikai eredményei:

Sodan kategória
Vass Gergely 2. hely
Ámon Sándor 3. hely

Yondan kategória
Hábermajer Gábor 2. hely

Gratulálunk a helyezetteknek és a sikeresen vizsgázóknak!

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!