SHINBUKAN
Őszi Iaido Szemnárium - 2008.10.11-12. -
Meleg őszi napok

Az első nap indulásaként a gyakorlás mélységéről, a tiszteletadási formákról, a technikákról, a szellemi felkészülésről, a zanshin-ról és a vizsgaszempontokról esett szó – majd  a formagyakorlatokban történt
változások következtek. A kezdeti (reggeli) hangulatot Yamasaki Sensei humorral tette oldottabbá, azóta tudjuk, hogy a „45 fok" új jelzője: "about". :--)

Ezt követően csoportokra oszlottunk, és gyakoroltunk. A vizsgára készülők abban a kivételes helyzetben lehettek, hogy Hábermajer Sensei és Mihályi Patrícia vigyázó kezei alatt formálódhattak tovább - ezúton is köszönjük nekik! :--)

És gyakoroltunk.
És gyakoroltunk.

A kocka és a harminc év

A 2. nap Yamasaki Sensei próbált válaszolni a gyakorlók hihetetlen kérdéseire.
Tudasította, hogy ZNKR egy kocka, és ezzel kell most nagyon sokáig foglalkoznunk, bármennyire is életszerűtlennek és rugalmatlannak is tűnik ez számunkra.
Megmutatta, hová vezethet az Út - hogy ezen gyakorlatok elsajátításával képesek lehetünk majd arra, hogy megoldjunk bármilyen szituációt - majd az általunk ismert Shiho giri Katába helyezte mutatta meg válaszának lényegét (azóta sem értem, hogy lehet valaki ennyire gyors 71 évesen. :--)).
Egy másik kérdésre nekem a következő Zen történet jutott eszembe:

"A kard mestere

Egyszer egy Matadzsúró nevezetű ifjú kereste fel a kardforgatás híres mesterét, Banzót.
- Szeretném, ha tanítanál, ha beavatnál a kardforgatás művészetébe. Mondd, ha keményen dolgozom, mennyi idő alatt lehetek mester? Mennyit kell tanulnom, hogy annyit tudjak, mint te?
- Életed végéig - hangzott a válasz.
- Annyi időm nincs erre - mondta Matadzsúró. - Bármire képes vagyok, bármilyen megpróbáltatást elszenvedek. Ha minden parancsodat végrehajtom, habozás nélkül, mennyi ideig tart a dolog?
- Talán tíz évig.
- Az apám már nagyon öreg, hamarosan gondját kell viselnem. Mennyi ideig fog tartani a tanításom, ha még keményebben dolgozom, ha tényleg minden erőmet beleadom a feladatok végrehajtásába?
- Talán harminc évig - felelte Banzó.
- Ez meg hogy lehet? - hökkent meg az ifjú. - Az előbb az mondtad, tíz évig tart majd, most meg azt mondod, harminc évig? Én tényleg bármit megteszek azért, hogy a lehető legrövidebb időn belül a kard mestere legyek!
- Ebben az esetben legalább hetven évig kell velem maradnod. Aki ennyire siet, mint te, ritkán tanul gyorsan."

(az idézet a Gyémánt és lótusz című könyvből származik)

A hagyományos edzőtábori muffin ismét más és finom volt, az ebédet pedig többen a tető felett, napfényben fogyasztottuk el. :--)

Egy pillanat

Vasárnap délután (klubunk születésnapján!) a vizsgák zárták a szemináriumot. Yamasaki Sensei előtte és utána is elmondta, hogy szerinte mindenki megfelelt (:--), majd hozzátette, hogy több kiemelkedő Iaidokát látott, akik magas szinten teljesítettek.
Ezen a délutánon Kecskés László és Sz. Imre a 2 Dan, Kozár Zoltán az 1 Kyu fokozatot szerezte meg.


Este a Telihold fénye zárta az eseményt.

Sz. Imre

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!