SHINBUKAN
Együtt - 2. Magyar Nyílt Iaido Taikai - 2009.01.30-02-01. -
szombat: "együtt"!

Az eseményt segítők (közülünk is, sokan) már kora reggel a helyszínt alakították át, hogy a kezdésre minden megfelelő legyen. És sikerült! Pontosak voltunk! :--)
Délelőtt Sensei Patrik Demuynck (Belga Kendo Szövetség, Iaido 7. Dan) irányításával Sensei Luc Defraeye (Iaido, 5. Dan) és Sensei Hábermajer Gábor (Iaido, 5. Dan) mutatta be a Seitei Iaido katákat, amelyeket közösen gyakoroltunk - hibáink javításában természetesen Mihalik Hunor (Iaido, 6. Dan) segítségét is köszönjük!

Az Iaido magányos harcművészet (szerintem inkább meditáció), ilyen alkalmakkor azonban együtt vagyunk - 
ez a sesa takuma (egymás általi csiszolás, csiszolódás):

"A közös cselekedet olyan, mint a krumplimosás. Koreában a krumplit nem egyesével mossák, hanem az összeset egy vízzel teli dézsába öntik, majd fognak egy botot, melyet ide oda mozgatnak a dézsában, a krumplik egymáshoz dörgölődnek, és a koszos föld leázik róluk.
(...)
A mi gyakorlatunk (...) éppen olyan, mint amikor a sok krumpli egymáshoz ütődik, és egymást tisztítja.
(...)
A zen azt jelenti, hogy a belső és a külső eggyé válik. Bármilyen helyzet adódik, eggyé válsz a helyzeteddel. Amikor másokkal együtt gyakorolsz, a többiek segítenek a megfelelő helyzeted meglátásában. Az életed így egyszerű, és tiszta lesz."

(Szung Szán Zen mester: A zen virágai és levelei)

Délután megismerkedhettünk a Taikai szabályaival, majd próba-versenyeztünk - a leendő bírák pedig gyakorolhattak.

A nap zárása után Kecskés László és Sz. Imre hivatalossá tették (ősszel megszerzett, de szervezési hibából az Európai Kendó szövetség  által érvénytelenített) 2. Dan fokozatukat.

vasárnap: fekete piros és fehér!

Két szín. Két oldal. Két lélek. Két Kard. Egy Út.
Tökéletes csend. Szálló hópelyhek.

Shinbukan!
Dan kategóriában Vass Gergely az első, Hajsrekker György a második, Ambrus Tamás a harmadik díjat vehette át. Mudan kategóriában Fábos Szilveszter második, Kozár Zoltán harmadik helyezett lett.

Mindannyian együtt örültünk!
Gratulálunk!
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!