SHINBUKAN
Kard ideológiák - Japán mély spirituális világa - 2009.07.16. -
Dr. Sakai Toshinobu (7. Dan kendo), a budo szakértője Tsukuba egyeteméről érkezett Budapestre a Hungária Kupa Kendo Táborra és Bajnokságra, amelynek egyik estéjén - a fenti címmel - előadást is tartott - ezen klubunk tagjai közül heten részt is ve(he)ttek.

A bemutató első részében röviden megsimerkedhettünk a kard fejlődésével, láthattuk az ősi, isteni megnyilvánulásnak tartott kétélű egyenes (Ken vagy Tsurugi) kardokat, a későbbi egyélű pengéket (Katana vagy Tou) és a mai Kendóban (nem tou do!) használt Shinai-okat.

Ezt követően időutazást tettünk Japán történelmének (már ami a mondát illeti) kezdetére, amikor a "fenti világból" Ame-Terasu-Opo-Mi-Kami a Földre küldte Take-Mika-Duti-t, hogy - a két világot összekötő Mágikus Kard hegyén ülve - megszerezze annak irányítási jogait. Jimmu legendájából megtudhattuk, hogyan lett Ame-Terasu-Opo-Mi-Kami unokájából az első császár.
A spirutális helyszín a Kashima templom lett, ahol egy 704-ben készült 256 cm pengehosszúságú szimbólumot (Futus No Mirama No Tsurugi) őriztek - és eme nagy időugrással meg is érkeztünk a jelenbe, ahol 1300 év elteltével (Sakai Toshinobu Sensei által) egy új Kard kovácsolásának - felajánlásnak lehettünk szemtanúi a bemutatott filmet keresztül.

És főleg ez a képsor volt az, amiért mi ott ültünk.

Ültünk, és néztük (nézhettük!), hogyan készül el egy művészi penge Masahira Fujiyasu kardkovács által 3 (!) nap alatt.
A fürdés, a szertartás, amikor az Istenektől engedélyt kérnek a kovácsolásra, a tűz csiholása, a hely megtisztítása, a rizsszalma hamuja és a sár a fémen, a keresztben és hosszában is hajtogatott izzó acéldarabok...a kalapácsok hangja, a nyújtás, az ív kialakulása, az edzés, a név felírása..és a felajánlás.

A szamuráj lelke. A történelmet végigkísérő fegyver.
Társunk, kísérőnk, tanulásunk eszköze, meditációnk segítője: a Japán Kard.

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!