SHINBUKAN
Iaido régészet - 2009.09.11-13. -
"A történelem újra ismétli önmagát"

2009. szeptember 11. péntek

11:20
Hatalmas útravaló szendvicsei gyors (=nem korrektül Zen üzemmódú) elkészítése után Szilva (Fidorka, Krónikás) Imre a zászlóshajóba (japán-japán) pattan, és Vass (válogatott kerettag) Gergely felé veszi az irányt, aki a sarkon állva várja.

11:43
A 2 Shinbukan tag tovább együtt várja Hábermajer (Sensei) Gábort, aki meg is érkezik. A csomagtartó már félig van, a Kardok a kalaptartón pihennek.

12:00
Blaha Lujza tér. Németh (Némó) Zoltán elbúcsúzik az 5 embertől, akik teljesen szabálytalanul állnak egy kereszteződésben, eltorlaszolva a szabálytalanul álló taxisok egy részét. Vass (nemzetközi kapcsolattartó) Gábor és Kozár (válogatott kerettag) Zoltán

16:27
360 kilométer és pár pihenő (az 5 személy nem fogyókúrázott eleget) után érkezés Vyskov-ba.
A gyakorlásig fennáló időt evéssel, ivással, és Ámon (kulturális tanácsadó) Sándor várásával (majd szakszerű elveszítésével) töltöttük
. (ő magyar-(szabadság, szeretem)-japán járművével múzeumkörúton volt.)

18:00
Megérkeztünk az ismerős tornacsarnokba. Bemelegítés (angoloknál fel, de miért?) után várakozás. Majd ezt megelégelve Hábermájer (Sensei) Gábor közös bemelegítést tartott, - Victor Cook Sensei érkezésével pedig kezdetét vette a szeminárium. :--)
A hangsúly ezúttal (is) a legfontosabbra, az alapokra helyeződött. Megmutatta nekünk a helyes Kardfogást, láthattuk tőle azt a természetes mozgást, amihez mi hosszú tanulás után térhetünk majd vissza.

"Mivel a kezdő semmit nem tud sem a testtartásáról, sem a kard helyzetéről, elméje sem rögzül önmagán belül sehol. Ha egy ember karddal lesújt rá, egyszerűen fogadja a támadást, anélkül, hogy bármi is lenne elméjében.

Ahogy különféle dolgokat tanul, és megtanulja annak változatos módjait, hogyan vegyen fel egy állást, a kard fogásának módját, és hogy min rögzítse az elméjét, elméje számos helyen időzik. Ha pedig le akar sújtani egy ellenfélre, rendkívül kényelmetlenül érzi magát. Később, ahogy telik az idő, gyakorlásával arányosan sem testtartása, sem a kard fogásának módjai nem terhelik elméjét. Elméje egyszerűen olyanná válik, mint volt kezdetben, amikor nem tudott semmit, mégis tanulnia kellett."

(Takuan Soho: A Mozdulatlan bölcsesség misztériuma)

A tanítást egy váratlan és felemelő pillanatban Sensei a Yamaorosi koryu kata bemutatásával szemléltette. Láthattuk csak a technikát - a mozdulatsort, amely tanítható - majd láttuk szívvel és lélekkel megtöltve életre kelni.
Ez a mi feladatunk!

21:00
Az őslényparki hotel közelében fogyasztottuk el vacsoránkat, halat, tésztát, sült krumplit, csirkesalátát, jegesteát és cseh söröket, nem rázva, és nem keverve.
És este lett. Várt minket a mozi melleti, patak menti szálláshely, a porlasztós zuhany, Sándor klubtársunk monumentális szobra és a horkoló társak.

2009. szeptember 12. szombat

10:00 "Az életed veszélyben van, meghalsz vagy..."
A szokatlanul hosszú regisztrációt követően elkezdődött a ZNKR katák elmélyítése.
A "ne legyünk robotok" szállóigét kiegészítette a Troll nevű ember említése is - természetesen ő is ellenpélda volt. :--) Cook Sensei figyelmeztetett minket arra is, hogy az erő és a gyorsaság nem a legfontosabb dolog egy gyakorlat bemutatásakor - a folyamatosság, a természetesség és az időzítés viszont igen. Cook Sensei több példát mutatott be nekünk segítővel: egy-egy rosszul kivitelezett mozdulatsor miatt a kata nem működik, sőt, képzeletbeli ellenfelünknek sebezhető pontokat kínálunk fel.

13:10
A" mókus dombon" elfogyasztottuk szokásos ebédjeinket. :--)

18:30
Kedvenc boltunkat megtámadván (rossz Buddhista módon) kielégítettük Fidorka, Flint és egyéb cseh édességek, reggeli és cseh sörök iránti vágyunkat.

19:00
A krónikás jegyzetelt, majd sétáló meditáció közben felfedezte a patakot és a parkot, a többiek nemzetközi kapcsolatainkat erősítették a dinoszauruszok melletti sayonara partin. Nem publikálható módon bővült a cseh-szlovák-magyar szótárunk is.
Halk víz csobogás.
Patak felszínén levél-
takaró pihen.
23:23
Útban hazafelé rádöbbentünk, hogy a pincér beszél magyarul, majd megdöbbentünk, mert elbeszélése alapján ez a hely valóban egy élhető, európai város.
A séta során egy ház tetején ketrecet látva a krónikás megjegyezte, hogy biztosan ott tartják a világ egyetlen PivoSzauruszát (��, amit a helyi sörgyár termékeiből táplálnak.


2009. szeptember 13. vasárnap

10:20
Cook Sensei a reiho fontosságával kezdte a vasárnapi tanítást, majd következett a gyakorlás, amit délután, is folytattunk, egyénileg. Többünk véleménye szerint ez nagyon jó volt!

14:00
Zárás után még személyes tanácsot is kaptunk, megtudtuk, hogyan is tudható meg, kinek milyen hosszúságú Kardra van szüksége. :--)
Vizsga kezdődött, a csapat pedig átrendeződött, Ámon és a Vass szaktársak tovagurultak, pedig Marlenka márpedig nem is volt.

16:28
Mindenki haza!

20:40
Mindenki otthon.

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!