SHINBUKAN
A harcművészet, mint szellemi út - Buddhizmus és harcművészetek - 2010.02.21. -
E meleg téli napon a Tan Kapuja Buddhista Egyház és Főiskola dharma-csarnoka adott otthont a mai konferenciának, mely a fenti címet viselte.
Először a tai-csi -t gyakorló Havasi András kalauzolt el bennünket kínába, majd az alapfogalmak meghatározása után a test szerepének fontosságáról beszélt a szellem művelésében.
őt követte Szabó Balázs (aikidó), aki történelmi pillanatokat felelevenítve közelített a témájához: a buddhizmus hatására a japán harcművészetekre.

A mi érdeklődésünkhöz közel álló bemutatókat is megtekinthettünk, Somogyvári Szabolcs Katori Sintó rjú - Száraz Róbert, Karácsony Zoltán és Horányi Péter pedig Musó Dzsikiden Eisin rjú Iaido bemutatót tartott.

A konferencia második felében Nagy Tamás (taek-won-do) pszichológus tanulmányaiból indulva kereste a választ arra, mi is a harcművészet, és hogyan lehet a lélektani önfejlesztés eszköze, majd Kassai Lajos (lovas íjászat) egyéni előadásmódja és gondolatai keltették fel az érdeklődők figyelmét.

Meglepő módon az utolsó előadásnak volt a legnagyobb sikere. A percek múltával egyre több hasonló vonást láttunk az újra felfedezett (vagy egy isteni szikrából pattant, vagy az őseink által sugalt?) íjászat és a mi japán harcművészetünk szellemi háttere között. A szemünk előtt kikerekedett, Kassai Lajos saját tapasztalatából és élményeiből felépített külső és belső Út története példát mutatott, és sok tanulsággal szolgált.

Az estét a csillagos ég zárta.


 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!