SHINBUKAN
Jodo tábor és vizsga - 2010.03.20-21. -

Diószegi Kata

Visegrádi edzőtábor - kezdő élménybeszámoló 

Egy edzőtábor legfontosabb eleme az újonnan szerzett tudás szürete. Cook Sensei tanításai, közelsége olyan energiával töltötte meg a következő napokat, melyet korábban még nem tapasztaltam. Hogy honnan ez a végtelen jókedv és szeretet, hogyan képes ennyit adni?  Ezekkel a kérdésekkel hagytam el Visegrádot a vasárnap esti beszélgetés után.  

A szemináriumot kezdőként többed magammal először éltük meg erősen támaszkodva az idősebb generációk értékes tapasztalataira. Az első igazi tavaszi napfényben úszkáló Makovecz falak is vidáman állták kiái-jainkat, és gyakorlásainkat. A komoly és fegyelmezett gyakorlás közepette meg-megszólalt olykor Csubakka hozzáadva a lendületünkhöz. A hatalmas teremben felsorakozva állni úgy, hogy minden irányból körbevesznek kedves arcok, segítő mozdulatok, még az alig tudó kezdőkben is némi magabiztosságot ígér a 11. katá-hoz.  A szeminárium során a katá-kat egyenként végig alaposan kielemeztük, pontról- pontra átvettük, begyakoroltuk és vittük haza magunkkal.

És még sok mást is. Szeretném idefonni a szombat esti közös vacsorát: a tornaterem közepén leterített matracok és egymást támasztó padok között Némó konyhájának illatán kívül békességet és szeretetet is lehetett érezni. A finom tésztaleves, zene, beszélgetések, pókerezés, heverészés mind-mind kiszínezték a társaság hangulatát. Próbálok úgy fogalmazni, hogy vissza tudjam adni azt az érzést, hogy ezeket az embereket mi hozza le Visegrádra, hogy ki milyen benyomásokkal, gondolatokkal van tele, hogy Cook Sensei mosolya milyen is valójában, de valahogy úgy érzem, hogy ehhez kevés az én írásom.

Amit viszont el tudok mondani, hogy első táborozásom nagy élmény volt, sok jó tapasztalattal gazdagított, sokat tanulhattam a jodo-ról és emberileg is sokat kaptam.

Ezúton szeretném megköszönni Háber Senseinek és Mindenkinek, hogy lehetőséget adtak nekünk meglátni ezt az utat és elindulni rajta.

Farkas Zsófi

Gyökerek

Mélyen, a sötétben rejtőző szálak, amelyek életet adnak.
Cook Sensei egy 80-as évekbeli Jo bemutató történetén keresztül mutatott rá arra, hogy a Jo Útja is egy (még Japában is) ritka fa, amely csak a gondos, ápoló kezeknek köszönhetően maradthatott ilyen sokáig életben.
Öntöztük.
Öntözzük!
Sz. Imre

Visegrádi edzőtábor

Megrendezésre került idén is a már megszokott Jodo táborunk, Vic Cook sensei vezetésével Visegrádon. Cook sensei-el már régóta nem adódott olyan találkozási lehetőségünk, ahol kicsit meghittebb körülmények között tudtunk találkozni, beszélgetni, ezért is vártuk már annyira ezt az eseményt. A táborra 31-en jöttek el hazánkból és külföldről egyaránt. 

Cook sensei az első napon a  ZNKR Jodo katát vette át velünk, ami a haladóknak nagy segítséget és pontosítási lehetőséget jelentett, a kezdőknek pedig a „mélyvizet” :-). Akik eddig még csak az első 2-3 formát ismerték nem lehetett könnyű feladat átvenni az első 10 katá-t, de sikeresen helytálltak. Cook sensei a maga könnyed és jó humorú előadásmódjában olyan hangulatot teremtett a teremben, melyben a formák gyakorlása, memorizálása, nagyon jó hangulatban telhetett (mint mindig). 
Sokat beszéltünk már eddig is a természetes mozgásról, most is kitüntetett szerepet kapott a gyakorlások során. Tanulságos élmény volt, hogy Sensei mennyire könnyedén és természetesen mozog.

Az első estére Némó segítségével varázsoltunk terülj-terülj asztalkát a dojo-ba, Saionara-party kereteiben. Mindenféle friss zöldség alapleves, tészták, húsgombócok és különböző fűszerek tették színesebbé az esténket. Cook sensei is csatlakozott hozzánk az este folyamán és pár üveg finom bor kíséretében beszélgettünk és hallgattuk Sensei történeteit.

A második napon befejeztük a ZNKR-t a 10. katá-val, majd elkezdődött a vizsgafelkészülés a vizsgázók számára, hiszen idén is az MKSZ által engedélyezett formában rendeztünk vizsgát 1. kyu fokozatig.
Azok a szerencsések, akik pedig nem vizsgáztak Cook sensei és Gábor sensei koryu bemutatóján élvezkedhettek. Természetesen itt is hallhattunk olyan történeteket Cook sensei-től amik, teljesen átalakították az elképzelésünket a jodo-ról. Ilyen történet volt az is amikor egy japán delegáció videó felvételt készített a jodo bemutatóról Angliában, mert még soha nem láttak ilyesmit azelőtt. Mint megtudhattuk, a jojutsu iskola sokáig titkos volt és utána is csak szűk keretek között lehetett vele találkozni. A tanulság, hogy a meglepetés a jo használatában a leghasznosabb fegyver, így az időzítés lehet minden gyakorlat legfőbb pontja, hogy a reakció és válasz reakció hitelesnek és valósnak tűnhessen a mi bemutatásunkban is.

Vasárnap este, akinek volt lehetősége, hosszabban is elbúcsúzhatott Cook sensei-től egy vacsora keretein belül, ahol ismét könnyed, de annál tartalmasabb beszélgetést folytathattunk a budo és a jo további értelmezésiről.

Dojo-nkból sikeres vizsgát tettek: Diószegi Kata és Dervadelin Judit 2. kyu fokozatra. Gratulálunk nekik!

Vass Gergő

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!