SHINBUKAN
Igazi Zen - előadás Myoken mesterrel - 2010.05.19. -
„Egy perc Zazen, egy perc Buddha”

„Igazi Zen”. Milyen lehet egy ilyen "előadás"? Arra gondoltam, hogy szavakat fogok hallani, mert a nyugati ember ezt érti, majd hazamegyek, és elfelejtem őket, mert a Hold a fontos nem a mester ujja.
Pontosan érkeztem, Myoken mester és tanítványai már a fal felé fordulva ültek.
Sokáig ültek.

Ölbe tett kézzel én is befelé fordultam, majd kis idő múlva egy mély hangot hallottam, francia akcentussal angolul a mester azt mondta, az ajtó nyitva, el lehet menni.

Mosolyogtam.

"Hara so gyatei.
Bo ji so wa ka.
Hannya shingyo"
„Menjünk, menjünk,
menjünk együtt
a meghaladáson túlra,
a satori partjára."
További tökéletes csend után megszólalt hang, a szerzetesek felálltak, és nagyon lassú sétába kezdtek (kinhin). Myoken mester ezután elmondta, itt nem lesz hagyományos előadás, a második rész is ilyen lesz, majd többször megkért minket, hogy menjünk, ha szeretnénk, az ajtó nyitva áll (mosolyogtam) – vagy üljünk!
Többen elindultak a zafuk felé, én még mindig nyugodtan ültem (gondoltam adok másnak lehetőséget, helyet), amikor a Mester odafordult felém, és magyarul megkérdezte:

- Félsz?


Ekkor levettem a cipőmet, és már ültem is.
Miután elhelyezkedtünk, a Mester mégis beszélni kezdett (kihasználva a helyzetünket), útindító gondolatokat hallottunk. Megmutatta a helyes tartást, majd a szerzetesek a széken, mi a helyükön Ültünk.
Ültünk. Egymásért (mert, mint mondta, egyedül ülni önző dolog, és én ezért voltam ott). A legtöbben mint kezdők, és páran, akik örök kezdők.

Az idő eltűnt. Csak ültünk.
Egy percig? Egy pillanatig?
Most.

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!