SHINBUKAN
Őszi Iaido Szeminárium - Klubvezetőknek - 2010.10.01-03. -
2010. szeptember 29. és október 1. közötti 3 nap alatt 5 edzés a klubvezetőknek és a válogatott keret tagjainak. Yamasaki sesei óriási intenzitással fejlesztette a csoport tagjait. A szokásos sarokpontokra, katá-k pontosítására két edzést szánt. A többi időt, amennyire csak lehetett, az egyéni javításoknak szentelte. Ez kivételes és rendkívüli. Mondanom sem kell miért…
Hábaermajer Gábor


Idén újra eljött hozzánk Yamasaki Masashiro Sensei, Iaido Hanshi 8.dan, a ZNKR IAIDO Tecnikai Bizottság 7 fős bizottságának egyik elismert tagja. Idén 5. alkalommal látogatott el hazánkba. (Habár ez a szám már messze túlmutat a megszokott maximális 3 alkalomnál, ahányszor az ZNKR  egy Sensei-t küld egy országba.)
Igen jó hangulatban érkezett hozzánk és látható jókedvét át is ragasztotta ránk. Jellegzetes mosolya üdvözölte szerda este a magas dan-os edzésen részvevőket. Először is beszámolt nekünk, Abe Tetsushi Sensei segítsével (Kendo Renshi 7. dan), hogy nem sokkal érkezése előtt zajlott japánban az az éves Iaido Szeminárium, ahol az Tecnikai Bizottság  ismertette a javításait a jól ismert "sárga könyvben". Így a lehető legfrissebb információkkal láthat el bennünket.

Az edzés a 12 seitei kata ismertetésével és sarokpontok ecsetelésével folytatódott. Sok új információ hangzott el számomra/számunkra, amelyben meglepve tapasztaltam, hogy bizonyos fontos részek nincsenek lekötve a "sárga könyvben". Yamasaki Sensei javaslata szerint ezekben az esetekben a természetesség és a céltudatos mozgás adhat útirányt számunkra.

A katá-k alapos átnézése után, következett a fokozatonkénti embu. Yamasaki Sensei figyelmesen nézett alkalmanként egyszerre 8 embert is, majd egyesével mindenkinek elmondta, hogy hol és mit kell javítania. 

Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megértesse az egyes gyakorlók tanáraival mire is kell odafigyelnie, hiszen ő nem tud már a magas dan-osok hibáin azonnal segíteni, csak hosszas kitartó gyakorlással lehet ezeket a pontokat javítani, ennek ellenőrzése pedig a tanár feladata. Igyekezett minden embu végén bevonni minket az elemzésbe, hogy láthassa, hogy mit látunk meg és mire kell felhívnia a figyelmet, hiszen már ez is kötelességünk a gyakorlás és példamutatás mellett.
Sokat beszélgetett velünk, sokat kaptunk Tőle nemcsak elméleti oktatást, hanem példamutatást és helyes úton tartó gondolatokat is.

Kihangsúlyozta, hogy a magas dan-osoknak fokozottan kell figyelniük magatartásukra, technikájukra, figyelmükre hiszen a sor végén jövők az ő példamutatásukból merítik tudásukat és követik is az előttük lévő példát, ha jó, ha rossz egyaránt. Olyan felelősségről beszélt mely az én számomra egészen új megvilágításba helyezte a gyakorlást és nagy felelősséget tett az "iaido feiratú zsákomba". Hangsúlyozta azt is, hogy a szigorú hierarchia csak az iaido világában élhet, hiszen azon kívül mind emberek vagyunk és így is kell viselkednünk a másikkal.

Vass Gergely

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!