SHINBUKAN
6. Koryu Jodo szeminárium - 2010.10.16-17. -
Pár gondolat Utrecht után

Hollandia egy teljesen más világ. Már tavaly is megfogott Mierloban a tisztaság, nyugalom, a különleges hangulat. Egészen eddig azt hittem, hogy az ott töltött 9 napot nem lehet túlszárnyalni. Most valahogy mégis sikerült, megint csak a hollandoknál, de ezúttal nem Mierloban, hanem Utrechtben, s nem EB-n, hanem koryu jodo táborban.
A város hangulata annyira magával ragadott, hogy a nyomorgással s szenvedéssel teli 20 órás utazás ellenére is péntek este az ódon hangulatú kis utcákban sétálgattunk, esőben, hidegben. S városnézést rég nem élveztem ennyire, egyszerűen nagyszerű volt.
Másnap nehezen is ment az edzésre hangolódás, az elején még szívem szerint a városban mászkáltam volna inkább. De aztán nekiláttunk az Omote katáknak, s beindult az agytekervényeink leégetése az információk tömegével. Szombat estére végigértünk az Omote szérián (12 kata), valamint 7 kenjutsu katán. Hazaérve még gyorsan átbeszéltük a tanultakat, aztán megindultunk a Sayonara partyra. Kellemesen hosszú séta után megérkeztünk az olasz étterembe, ahol jót ettünk, ittunk, boroztunk (kár, hogy nem volt nekik jóféle holland apátsági sörük...). Természetesen a magyar csapat távozott utoljára a vendéglátóipari egységből. A
hideg ellenére most sem siettünk haza, inkább kiélveztük a város nyújtotta látványt, hangulatot.
Vasárnap lenyomták a torkunkon a maradék kenjutsu katákat, aztán végigrohantunk a Jodo Chudan szérián. Az agyunk már dél körül elfüstölt teljesen, de igyekeztünk huszárosan helytállni. A kegyelemdöfést végül délután a Tanjo adta meg. Este kiadós vacsora mosolygós pincérlányokkal körülvéve, jó kis söröket kortyolgatva.

Hétfőn fájó szívvel pakoltunk össze, s indultunk meg délelőtt vásárolgatni s ebédelni.

Még mindig nem bírtunk betelni Utrecht szépségével, hangulatával. A buszra már előre rettegve szálltunk fel, hiszen aggódtunk a ránk váró utazás hosszától, no meg attól, hogy a bőröndbe rakott sörök, valamint a sörfesztiválos poharam egy darabban hazaérjen (jelentem épségben vannak).
Kedden délben beértünk a Népligetbe s fogadott minket ismét a magyar valóság. Bár az utazástól megfáradtunk, mégis este edzésen alig bírtuk abbahagyni a gyakorlást. S most itt lesz az ideje, hogy megpróbáljuk a kint tanultakat továbbadni...

Fábos Szilveszter

Utrechti napló

I. az utazás első napja
Miért nem üres a busz? Hová megy ez a sok ember?

I/II. az első éjszaka
Aludtunk baloldalon, jobboldalon, hátra dőlve, előre dőlve, nyakpárnával és nélküle, deréktámasszal és nélküle, éberen, félálomban, mélyen, grizlitől rettegve, 2 óránként felébresztve, szűk helyen.
Körülöttünk zombik, furcsa lények, embernek tűnő utasok, emberek, dohány és alkoholszag.

II. megérkezés
Elsétáltunk a szállásig és meglepődtünk, tényleg csak 15 után működik a kód az ajtóhoz.
Irány éttermet, sört keresni! Macskás, szendvicses helyen megpihentünk, majd elfoglaltuk a szállást.

Felfedező körút, SuperMarket a cél, óriás labirintus „pályaudvaribevásárlóközpont” után nyugodt, csatorna menti utcában folytattuk a keresést és a nézelődést. SuperMarket a macskás hely mellett van, tényleg körút.
Több napos barnasörfesztivál volt a városban, ki is próbáltuk.

Este kissé fáradtan beszélgetés a szálláson, képzelt megfigyelő rendszereknek mutogatás, easy IKEA kanapé kinyitás (én ismerem, csak felnyitod kattanásig …………… és a kanapé már fel is borulva a hátán fekszik), forró víz keresése a csapban, felháborodva ( hupsz, a hidegvíz lett megnyitva)

Frissítő, csendesítő tisztálkodás és alvás előtt megállapítások megtétele:
még esőben is k***a szép hely ez a város,
10C fokban sem félnek az esőtől a hollandusok,
Fábos (később Fábríció) fűtené az üszőket.

III. első edzőnap
Omote, sok az információ de bírjuk
„csak ásítani akartam, de ……”
Kenjutsu, még bírjuk
Olasz sayonara parti és éjszakai séta, csatornák, szép házak, víz és fák mentén.

Nap végi megállapítás: a szoba egyre kaotikusabb

IV. Chuden és Tanjo (na ez egy kicsit már sok)
Nehéz ébredés után, hideg ébresztő séta és drága buszozás.
Fábríciót ütöttem ahol értem (utólag is még egyszer bocs)
Chuden, teljes sokk
Mc Hammer Chuden széria: u can tuch this
Az este: ********************** titok :)

Megállapítás: tényleg sok(k) volt

V. vége de nem végre
Bevásárlás, kint várakozó átfagyása, majd kellemes ebéd elfogyasztása, élmények feldolgozásának
megkezdése közben rettegés az utazástól.
Igen most már biztos, hogy hazafelé indulunk a tiszta, kellemes, nyugodt városban csak a magyar sofőr képes 1 percen belül tízszer szemetelni (egy matrica a táskára, egy hátlap a földre, egy matrica a jegyre, egy hátlap a földre, …). Precíz ámde hajnal 2:30-kor nem annyira szerethető német rendőrök által teljes busz igazolása, az úton már másodjára. Sofőr saját bizniszének intézése pisiszünet helyett, és a felül bemutatott alvásmódok ismételt teljes körű tesztelése.

Nap végi megállapítás: jöhet a csomagolás, rendezgetés

Edzőtábort lezáró megállapításom (utólagosan):
Tanuljunk, tapasztaljunk, hogy tovább adhassuk mind azt a jót, amit átéltünk.
Kozár Zoltán
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!