SHINBUKAN
Koryu időutazás Hiro Okusa Sensei-el - 2011.05.31. -
E keddi napon Mihalik Hunor Sensei (6. dan)  hirtelen meghívása szakította félbe a gyülekező esőfelhőket, aki a Magyar-Japán Kendó Klubba invitált minket. Az ajánlat rendkívül kecsegtető volt, mivel már a levél is tartalmazott pár információt a 4. danos (nem tévedés, a ZNKR formákat később és kevesebbet tanulta) kanadai vendégről, aki és akinek az egyik mestere Nakayama Hakudo tanítványa volt!

Izgatottan tértünk be a szauna hőmérsékletű és páratartalmú terembe.
Szokatlan módon kör alakban ültünk le, majd Hiro Sensei röviden elmesélte az "ő iai-ját".
A közös bemelegítés után az általunk is gyakorolt Musō Shinden-ryū iskola Shoden és (majdnem a teljes) Chuden szériájának őseit láthattuk( Musō Jikiden Eishin-ryū fűszerekkel :-)), majd embut tartottunk mi is és vendéglátóink is.

Nem mertem sokat pislogni. Hasonlót csak filmeken láttunk eddig..
Már a bemelegítésnél feltűnt, hogy a lépései egészen különös módon természetesek. A formagyakorlatok közben Sensei többször megigazította a ruháját (ha szükséges volt leülésnél is), a vágás nem volt a miéinkhez hasonlóan erős és hangos, furcsa volt az időzítés, nem volt nagyon gyors, a tekintette mintha elkalandozott volna közben..mi történt? Ha külső szemlélőként néztem volna végig ezzel egyidejűleg egy 4 éve gyakorló embuját is ezután egészen biztosan furcsa ítéletet hozok..


"A shu ha ri nem lineáris fejlődés. Inkább koncentrikus körök csoportja"

Hol tarthat ő most a Shu Ha Ri időszalagon? Több évtized választ el minket egymástól.. Olyan természetesen "beszélgetett" a karddal, mintha evőpálcikával enne, vagy sétálna. Számomra nyilvánvalóvá vált, hogy bármikor és bárhol képes használni is.. Valószínűtlenül könnyed volt, folyékony, kezdőhöz hasonló, mégis pontos (minden chiburui tökéletesen ugyanolyan volt..), túl a formán, kardon, iskolán; a kör változott, felemelkedett, visszatért.

Domo arigato gozaimashita!
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!