SHINBUKAN
Első MKSZ SAI - 2011.09.17. -
Idén lett volna a hatodik iaido sai, mely a hazai iaido élet seregszemléjének szerepét töltötte be. Ennek nyomdokán született, és lépett helyébe  az MKSZ SAI, ami, mint nevében is utal rá, szövetségünk átfogó rendezvénye kíván lenni,  mindhárom általa képviselt szakágat felölelve. Hogy mi is kíván lenni ez az esemény azt az előzetes hírekből csak sejthettük. A nagymúltú és hagyományú kyito taikai szellemiségét követő budo szemle, mini japán kulturális bemutató, családi nap, ahol hozzátartozóink belepillanthatnak abba a világba, ami beszippantott néhányunkat. Aki budo-val foglalatoskodik, az már tisztában van vele, hogy a választott út rögös, nehézséggel tűzdelt, és mégis érdemes rajta haladni; ezért kételyt és bizonytalanságot kizárva, lelkesedéssel indultunk neki ismét az ismeretlennek.


A junior kendo bajnokágra érkezett családtagok és ismerősök köre lassan kezdett felduzzadni az enbuk-ra érkezőkkel, és a sai eseményei iránt érdeklődőkkel. Az árusok, a bolhapiac, az origami, tea és kalligráfia stand kipakolt, és a shiatsu kezelők is elhelyezték tatami-jaikat.  Már semmi nem állhatott útjába a kezdésnek, hacsak nem az, hogy igazán senki sem tudta mi, mikor, és hogyan fog történni. Ezeken a részletkérdéseken fennakadni nem próbálva, a juniorok díjátadását követően megkezdődött az elnöki megnyitó, majd rögvest az iaido enbu, amin sandan fokozattól képviseltették magukat a gyakorlók. Ezt követte a jodo, majd a kendo kata, és zárás képpen a kendo vívások. Az enbu-k után láthattunk előadást a kendo válogatottról, hallhattuk a dübörgő taiko dobokat, beszélgethettünk rég látott barátainkkal és ismerőseinkkel, és elcsodálkozhattunk ismét az idő múlásán a számos gyermek láttán, akik talán a következő budo-s nemzedék tagjai lesznek.


Az MKSZ SAI névben lévő „első” kifejezés azt sejteti, hogy ez egy, a jövőbe mutató, rendszeres esemény kíván lenni. Reméljük, ez így is lesz. Mint ahogy azt is, hogy a koncepció kikristályosodik, és szervezés is kialakultabbá válik, ezzel is megalapozva a mélyebb, beszédesebb bemutatók megtartásának lehetőségét. És bízom benne, hogy egyre komolyabb, és nagyobb érdeklődésre számot tartó eseménnyé is válik. 
Jövőre ismét találkozunk!

Hábermajer GáborKapcsolódó oldal képekkel, videókkal: http://ginsho.blogspot.com

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!