SHINBUKAN
Őszi Iaido Szeminárium - Klubvezetőknek - 2011.09.28-30. -

Jegyzet a számok tükrében

Kedden őszi Sinzét köszöntöttünk. Aznap is gondolkodtam azon, hogyan is kell helyesen (és szépen) leülni seizába, hogy mennyire fontos a belső Úton haladás a technikákon túl - a válaszokat másnap kaptam meg.

szeptember. 28. szerda este 18:30‐20:30 - MJKK Dojo

6. alkalom! Yamasaki Sensei (Iaido Hanshi 8.dan) bevezetőjében a gerincünk belső oldalán elhelyezkedő 3 pontról beszélt, melyeket elképzelve és egyenes vonallal összekötve javulni fog a tartásunk is. Ezt követően légzés gyakorlat következett (ezt minden edzés előtt 10-szer ajánlott elvégezni). Yamasaki Sensei a kezek ölben tartott korrekt helyzetét is megmutatta - majd miután 30 perc ülés után felállhattunk mosolyogva nézett minket: tudja, hogy európaiknak nehéz ez a testhelyzet, de fél órát ki kell bírni, ez is gyakorlás!

Az este folyamán az első 3 ZNKR kata fontos pontjait vettük nagyító alá.
Mae (1)! Sikerült azonnal középpontba kerülnöm..Sensei egy hibámra hívta fel a figyelmet. Azonnal felvetődött a kérdés, hogy kinek a tanítványa is vagyok..arra gondoltam, hogy most nem lehet rám büszke a Mesterem..de örültem is, hiszen foglalkoztak velem, és egy ilyen javítás emlékezetes marad és jobban be ivódik!
A mae (1) és az ushiro (2) formagyakorlat esetében a furikomi használatát gyakoroltuk.

Uke nagashi (3)! Sensei egy fevétel alapján kiszámíttatta, hogy az 1 kg-os kard 200 km/órás sebessége azt jelenti, hogy 200 kg-os csapás éri a kardot a védéskor - ezért is nehéz ezt egyedül jól gyakorolni. (Nem teljesen véletlenül most egy golfozóval ütésével vont párhuzamot..)

Zárásként a vizsgáztató kézikönyv 7. cikkelyét magyarázta el nekünk. Kiemelte, hogy minél magasabb fokozattal rendelkezünk, annál többet kell mutatni a szívből, a jó technika nem elég!

szeptember 29. csütörtök - 10:00‐13:00

Katák 4-9-ig!
Az előző naphoz hasonlóan Sensei először megnézte, mit is gondolunk az adott katáról, majd beszélt nekünk a fontos pontokról és a hibákról. Így került középpontba a Kesa Giri-nél a kamai (45 fok..), így kapott új magyarázatot a 6. kata (mindenkit nagyon foglalkoztatott a kérdés, hogy a kissaki milyen ívet ír le, és miért) is.

Zárásként a feltett kérdésre (miért is műveljük ezt, és mi ez?) Sensei válaszolt: önmagunk fejlesztése a cél, és ezáltal törődünk a többi emberrel (az élet más területein) is.

Csütörtök 19:00‐21:00 - Budapest Főnix Dojo

Miután átismételtük (seizában) a 7. cikkely pontjait folytattuk a munkát.
Pontosítottuk a 10. kata lábmunkáját és a waki kamae-t (a kissaki 3, de legfeljebb cm-re legyen a térd alatt) és választ kaptunk a kérdéseinkre a 1.-es formával kapcsolatosan is.
Sensei válaszának lényege többször is ez volt: racionális Budo legyen!

szeptember 30. péntek 10:00‐13:00 - Siketek SC Sporttelepe

Kezdés után 6 fős csoportokban mutattuk be az első 6. katát - a többiek pedig a hibákat keresték.
Yamasaki Sensei az első kör után Hábermajer Sensei-el foglalkozott elsősorban - ami nagyon hasznos volt a vizsgafelkészülése (biztató szavakat is kapott a közeledő 6. Danhoz) szempontjából is - de mi is örültünk, hiszen (mivel az ő nyomaiban lépünk..) ezáltal mi is javítottuk magunkban a hibáinkat. 
Az esemény Némó és Gergő párbajával (egymással szemben végzett Ipponme Mae) végződött! :--)

szeptember 30. péntek 18:30‐20:30 MJKK Dojo

Yamasaki Sensei feltöltődve érkezett, hangja betöltötte a termet.
Kezdés után a falhoz kellett állnunk..és figyelni az újabb "párbajt"! Ezúttal is két Shinbukan-os, Hábermajer Gábor Sensei és Gallyas Gábor Sensei ült egymással szemben. 
Az első kör után Yamasaki Sensei arra hívta fel a figyelmet a hibára, hogy igazán egymásra reagáltak, saját belső ritmusuk szerint végezték a gyakorlatot, majd ismétlést kért. A másodiknál már nagy energiák feszültek egymásnak (engem magas fokozattal rendelkező kendósok vívására emlékeztetett), majd a kivárás után megtörténtek a vágások!
Ezt már Sensei is kellőképpen értékelte. Ezt követően Némó és Gergő klubtársaink léptek ismét a bíráskodást tanuló többség elé, ugyanezen okból - nekünk pedig figyelni és alkalmazni kellett az addig tanultakat.
Yamasaki Sensei ennek ellenére felhívta a figyelmünket, hogy előttünk járók hibáira (szóban legalábbis, értenie kell ha az egymás közötti viszony megfelelően mély) nem illik felhívni a figyelmet...ismét leckét kaptunk!

A hosszúra nyúlt este utolsó harmada egyre furcsább lett, amikor különböző fokozattal rendelkező társaink mérték össze (technikai) tudásunkat előttünk..mert nekünk értékelni kellett, és nem mindig a magasabb fokozatú irányába emeltük a karunkat (volt, akinek nem esett jól ez a tanítás...).

Igen, ez is a tudásátadás része volt, de nagy viharokat kavart bennünk, és mivel az élmény friss, még fel kell dolgoznunk..

Hétvégén viszont tovább kell adnunk amit kaptunk!
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!