SHINBUKAN
18. Európai Iaido Bajnokság - 2011.10.06-08. -

Beszámoló a MKIJSZ Vezetőség részére a 18. Iaido Európa Bajnokságról


2011 EIC – 18. Iaido Európa Bajnokság

Helyszín: Andorra Társhercegség - Andorra la Vella

Időpont: 2011 .09. 05-09.

 

Résztvevők

Mudan: Kovács Balázs (Főnix)

Shodan: Bartha László (Főnix)

Nidan: Budavári Anita (MJKK), Várvizi Attila (Főnix)

Sandan: Varga Zoltán (MJKK)

Godan: Hábermajer Gábor (SBK)

 

A fentieken kívül a csapatot elkísérte Demeczky Jenő (MJKK) is, aki yondan vizsgára jelentkezett. A versenyben nem vett részt, de segítségével támogatta a csapat munkáját.

 

Mihalik Hunor sensei idén első alkalommal a bírói gárdát erősítette. Ez fontos előre lépés a hazai iaido szempontjából. Már nem csak a versenyen résztvevő nemzetek sorába tartozunk, hanem shinpan-t és vizsgáztatót is adunk EKF eseményére. Bízom benne, hogy Hunor aktivitása, és bírói munkája tovább növelte az elismertségünket és rangunkat, valamint fontos tapasztalatokhoz juttatott bennünket a „túloldal” bentről történő megismerése révén.

 

Felkészülés

Talán az eddigi legintenzívebb, és sűrített felkészülés volt az ez évi az eddigiek sorában. Az év folyamán nem készültünk folyamatosan, hanem a versenyt megelőző időszakra helyeződött a fókusz. Szeptember 3-4-ei hétvégén a már hagyományos csomádi felkészítő táborban vettünk részt, néhány egykori válogatott taggal kiegészülve, Hunor sensei vezetésével, majd szeptember 28-ától pedig Yamasaki sensei keze alatt formálódtunk a Klubvezetői és a ZNKR Iai táborban, mely október 2-án, vasárnap ért véget. 5-én, a még le sem ülepedett élményekkel, és szinte ki sem hűlt izmokkal neki vágtunk az utazásnak. Magunkkal vittük az intenzív, friss és erős tábori energiákat.

 

Utazás

A légi menetrendek sajátosságából adódóan Prágán keresztül utaztunk Barcelonába, annak ellenre, hogy van közvetlen járat Budapestről. Már az első reptéri pillanatok emelték a stressz faktort, ami a kardok utaztatásával kapcsolatban egyébként is jelentős szintű. Kedves honi légitársaságunk hatásosan bizonyította, hogy szolgáltatási szintjük cseppet sem magasabb, mint a fapados konkurenciáké, a Nemzeti Válogatott kifejezés és a válogatott öltözet pedig semmilyen szintű szimpátiát és segítséget nem vált ki náluk. A tanulságot levontuk, legközelebb alaposabban kell a normál légitársaságok csomagszállítási szabályzatait is tanulmányozni. A magam részéről azt hittem, már mindent átéltem, amit kard utaztatással kapcsolatban lehet, de a barcelonai rendőrség tudott még számomra ismeretlen helyzetet produkálni. Természetesen ezt is menedzseltük. Az innen a helyszínre juttató, hosszú, szerpentines buszozással végző utazásunkat jobban viseltük,  mint arra számítottam.

 

A haza utazás sokkal csendesebben telt, mindannyian probléma mentesen megérkeztünk.

 

ZNKR delegáció

Delegáció vezető:

KAWAGUCHI Toshihiko Sensei 
Iaido Hanshi 8 Dan (72)

 

KAMIKOKURYO Shuichi Sensei
Iaido Hanshi 8 Dan (61)

 

KUSAMA Junichi Sensei
Iaido Hanshi 8 Dan (61)

 

Szeminárium

09.05-06. csütörtök – péntek

 

Most is kritikusan vártam  a két napos szemináriumot, mivel az elmúlt pár évben ezek komoly csalódást okoztak, azonban mondhatom, nagyon kellemes meglepetés volt nem csak számunkra, hanem nemzetközi ismerőseinket hallva, másoknak is. Az eddigi kaotikus, leépítő, és zavarodottságot okozó helyzetek helyett világos tematikával, jól felépített oktatásban részesülhettünk. A résztvevők három csoportra osztva gyakorolhattak, egy-egy ZNKR delegációtag vezetésével . (mu-1. dan; 2-4. dan; 5-7.dan) Külön jó érzés volt megtapasztalni, hogy a hazai táborban kapott friss adalékokkal egybecsengtek a szemináriumon elhangzottak. Szinte az volt az érzésem, Yamasaki sensei tábora folytatódik. A kellemes meglepetések sorába tartozott még elnökünk jelenléte az EKF képviseletében, akit a nem teljesen alapos helyi szervezés miatt elragadtak tolmácsnak az 1. csoporthoz.

 

Egyéni verseny

A verseny négy pályán zajlott, ahol a pool-okból egy kivétellel mindannyian kijutottunk az egyenes kiesésbe.

Eredmények

Nem számítunk az európai mezőny nagy érembetakarítói közé, de egy-egy helyezést szoktunk szerezni, ez így történt most is.

Nidan kategória: Budavári Anita (MJKK) – Fighting Spirit

Godan kategória: Hábermajer Gábor (SBK) – 3. hely

 

Csapat verseny

Csapatunk összeállítása

A klasszikus felállást választottuk.

1.       Várvizi Attila (Főnix) 2.Dan - Senpo

2.       Varga Zoltán (MJKK) 3.Dan - Chuken

3.       Hábermajer Gábor (SBK) 5.Dan -Taisho

4.       Budavári Anita (MJKK) 2.Dan (Tartalék)

 

A pool további két tagja Belgium és Franciaország voltak. Láttunk reményt a kijutásra, mert a franciák a belgákkal ellentétben évek óta nem tudnak igazán erős csapatot kiállítani. A franciák ellni mérkőzés egy hajszálon múlott, chuken-ünk Varga Zoltán felett a látszólag sokkal gyengébb ellenfél győzedelmeskedett. Így nem jutottunk ki az egyenes kiesésbe. Belgáktól 3-0, a Franciáktól 2-1 pontozással kaptunk ki. Jövőre erősebbek leszünk, és újra megpróbáljuk!

 

Vizsgák

A versenyek utáni vizsgákon három tagunk vett részt.

Shodan: Kovács Balázs (Főnix) – Sikeres vizsgát tett

Nidan: Bartha László (Főnix) – Sikeres vizsgát tett

Yondan: Demeczky Jenő (MJKK) - Sikertelen vizsgát tett

 

Már kezdünk hozzá szokni, hogy a magasabb fokozatok esetében évről évre kevesen jutnak át a vizsgákon. Idén példátlan számú sikertelen vizsga volt, a 4-7. dan vizsga oldalon egyetlen 4. dan-os jutott át. Az elvérzettek között rendszeres EB és taikai bajnokokkal. Ez komolyan el kell gondolkodtasson bennünket annak tekintetében, hogy mi is az európai sztenderd, mit kell követnünk, mire kell képezzük a hazai generációkat? Eddig is tudhattuk hogy az MKSZ szervezésében meghívott ZNKR oktató nagy kincs, de most még érzékelhetőbbé vált Yamasaki sensei rendszeres tanításának fontossága.

 

Javaslatok észrevételek

-          Az esemény kapcsán számos jövőbe mutató kérdés, ötlet, meglátás született, Zsolt, Hunor és a magam részéről is. Ezeket célszerűnek látnám egy találkozón megvitatni.

-          Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét szeretném javasolni az Iaido EB finanszírozási rendszerének átgondolását.

-          A most megszerzett új ismeretek birtokában állítsunk fel stratégiát a haza iaido jövőjére.

 

Hábermajer Gábor

2011 évi Iaido EB delegáció vezető

Kapcsolódó oldalak:
 -Az esemény honlapja
Eredmények

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!