SHINBUKAN
Őszi Iaido Szeminárium - Klubvezetőknek - 2012.09.26-28. -
Ismét eltelt egy év, Yamasaki  Masahiro Sensei (Iaido Hanshi 8.dan) immár 7. alkalommal látogatott el hozzánk!
Mivel nemzetközi szemináriumokon szinte lehetetlen közvetlenül egy ilyen magas fokozatú mestertől tanulni, ez nagy ajándék számunkra...

Szerda este kezdődött a klubvezetői szeminárium, amelyen négyen képviseltük a Shinbukan Egyesületet.
Yamasaki Sensei (Abe Tetsushi Sensei (7. Dan Kendo) tolmácsolásában - köszönjük!) ezúttal is elméleti kérdésekkel kezdte a tanítást, ismét felette a kérdéseket, hogy miért is gyakorlunk, és hogy gondolunk e az iaido-ra úgy mint önvédelem, vagy mint harcművészet (a "mi a különbség?" kérdésre elmondta, hogy a harcművészet támadást feltételez - ellentétben a védelemmel)?
Hangsúlyozta a gyakorlás ön- és társadalomfejlesztő fontosságát, illetve az "istentől kapott energia" felfedezését és fejlesztését önmagunkban.


Ezután időutazást tettünk, és vosszatértünk a pár száz évvel ezelőtti japánba, hogy felfedezhessük a kardforgatás ősét (kenjutsu), és megértsük, milyen nehéz a formagyakorlatokban a vívás közben fellelhető erőt (kiai!) és lelkületet mutatni.


Megtudtuk, hogy japánban írott követelményei - szempontjai vannak a (z iaido, jodo és kendó) dan vizsgáknak  Abe Sensei röviden ismertette a főbb pontokat (a fordítást is kézbe vehetjük majd).

A történelmi és elméleti bevezető után előkerült a boken és a shinai, Mihalik Hunor Sensei (Iaido 6. Dan) aktív közreműködésével láthattuk a különbséget vágás és vágás között: Yamasaki Sensei az energiát a kissaki végére helyezte, és ezt a célt tűzte ki számunkra is.
Ezt újabb páros gyakorlat követte, itt a fordulások közbeni helyes kard használat és védés kapott fontos szerepet.

Az este végén mi is mozoghattunk (:--)), a Mae és az Ushiro katákon keresztül javíthattuk a mozgásunkat - különös tekintettel a furikaburi-ra és a fordulás közbeni lábhasználatra.

Másnap délelőtt bemelegítés után KIA gyakorlattokkal kezdtünk - leginkább a kendo-t vagy jodo-t nem gyakorló számára derült ki, hogy ez nem is olyan egyszerű feladat - főleg nem ezt a lelkületet hang nélkül ki is fejezni (visszacsatolás az előző napra).


Az első két kata ismétlése után "hadrendbe" álltunk, hogy az uke nagashi gyakorlat legnehezebb mozdulatát, a védést gyakoroljuk - Yamasaki Sensei shinai-val a kezében vágott felénk, nekünk pedig védekezni kellett!
Az élmény maradandó, és nem összehasonlítható az egyedüli gyakorlással - hosszú Út áll még előttünk!

Zárásként csak dicsérő szavakat kaptunk (Vörös Erika klubtársunk fordításában - köszönjük!), Sensei szerint láthatóan fejlődünk, és helyt tudunk állni Európában - köszönjük! :--)
Csütörtök este a vágásokra koncentráltunk, különös tekintettel a morote tsuki, soete tsuki, sanpo giri katák támadásaira, és megpróbáltuk az energiát a kissaki-ba irányítani..ha egy shinai-t kell vágni - ha van cél előttünk - igen, jobban megy..


Este fokozatonkénti enbu-kat tartottunk, és azok elemzéseiből tanultunk (és érdekes dolgokat tudhattunk meg pl. a Yamasaki Sensei által használt kardok súlyáról)!

Köszönjük..!

Képek: Vachter Ákos (kinsho.hu)
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!