SHINBUKAN
Őszi Iaido Szeminárium - 2012.09.29-30 -
A tavalyi tanításhoz hasonlóan fokozatonkénti csoportokban gyakorolhattunk azok vezetésével, akik az előző napokban közvetlenül tanulhattak Yamasaki Sensei-től - a magyar válogatott csapat tagjai (néhány szerencsés iaidoká-val kiegészülve) azonban továbbra is személyes jellegű tanítást kaptak.


Az előttünk járóktól tanulunk (természetesen nem csak). Fokozattan igaz ez a szemináriumokra is - ám semmiképpen nem elhanyagolható tény a fokozatok között különbség..
A gyakorlatban ez a legtöbbször azt jelenti, hogy a kezdők a mindennapokban egy alacsonyabb dan fokozattal rendelkezőket követhetnek, nagyobb eseményeken pedig nem közvetlenül a vezető adja át tapasztalatait, hanem magasabb fokozattal rendelkező iaidokák - és máris elérkeztünk a lényeghez: ritkán kaphatunk közvetlenül valamit olyan mestertől, aki számunkra távol van - aki a célt, az ideált testesíti meg a végtelen Úton.

Ezen a hétvégén ez a hatalmas távolság megszűnt számomra, hiszem Yamasaki Sensei volt a csoportunk vezetője, ő mutatta be a gyakorlatokat, ő fogta a shinai-t és a bokutó-t, ő javította ki a hibáinkat - azt hiszem, ez egészen kivételes alkalom volt.

Sensei a technikai tudáson túl fontosnak tartotta Budo felfogás szerinti mozdulatokat, és "éles" szituációkba helyezett minket, hogy megértsük ezeket.

Mély nyomot hagyott bennem ez a hétvége, tudással távoztam, melyet lassan beépítek a mozdulataimba..


Az esemény most is vizsgákkal zárult - ezúton is gratulálunk Farkas Zsófia és Vágvölgyi Gábor klubtagjainknak a sikeres 1. Dan fokozat megszerzéséhez!

 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!