SHINBUKAN
Őszi Iaido Szeminárium - 2010.10.02-.03. -
A hétvégi nemzetközi edzőtáborban a megelőző magas dan-os edzésen résztvevők oktattak, a korábban elmondott irányelvek alapján. Voltak tanáraink akik a jól megszokott ritmusukban és stílusukkal oktattak, de ezúttal a friss generáció is helyet kapott az oktatásban, így jómagam is az oktatók között találtam magam. "Mélyvíz!" Amit tanított vissza kellett adnom, sokan figyeltek rám és amíg nem tudtam megszabadulni a tehertől amit a hirtelen jött hatalmas felelősség rótt rám, nem is tudtam rendesen helytállni. Viszont miután sikerült elfelejtenem a nyomasztó részét a felelősségnek, kezdem kifejezetten jól érezni magam és igyekeztem csakúgy mintha egy új katá-t tanultam volna Sensei-től, az elhangzottak alapján a lehető legjobban átadni a hallottakat a seitei-ről. Szombat este egy rendhagyó Sayonara party keretében a volt BEM moziban tekinthettünk meg pár videót a japán taikai-okról. Yamasaki Sensei fiát is láthattuk vívni. Itt is szerepet kapott a mi véleményünk, ezért minden látott "meccs" végé előtt meg kellett mondanunk szerintünk ki volt a jobb a vívó felek közül. Jó hangulatban sok érdekes kerettörténetet halhatott a versenyekkel kapcsolatban Sensei-től, aki ott volt, így téve teljesebbé az élményt.

Hétfő este első alkalommal Yamasaki Sensei az MJKK kendo edzésére is ellátogatott, Abe Sensei invitálására, így aki ott volt láthatta, hogy egy 73 éves, kicsit beteg 7. dan-os kendós, hogyan vív meg a sor elején állókkal. Az első vívást Yamasaki és Abe Sensei-ek vívták természetesen. Lenyűgöző látvány volt! Erő és lendületesség izmok nélkül. Felemelő érzés volt látni. Számomra régóta fennálló kérdésre kaptam testközelből választ. Reményeim/reményeink szerint nem utoljára találkozhattunk Yamasaki Sensei-el!
Ezúton is köszönet Neki a sok tanításért, melyet kaphattunk Tőle!

Vass Gergely


A szemináriumot ez alkalommal is megelőzte egy vezetői felkészítő szeminárium Yamasaki Mashahiro Sensei (Iaido 8 Dan, Hanshi) vezetésével, így a hétvégén a már általa átadott tudást kaptuk meg tanárainktól. 
A gyakorlás ezúttal kis csoportokban történt, 45 percenként azonban cserélődtek az oktatók, így mindig mástól - más stílusban - kaphattunk útmutatókat (a második nap végén Yamasaki sensei kiemelte ennek fontosságát).

A programot a szombat esti filmvetítés színesítette, a volt Bem mozi termében egy Japán Iaido Bajnokság magas danos versenyeit, és 8-9 danos embukat is láthattunk.

Az két napos hibajavító program működöt:t Az egónkat ismét sikerült ismét lerombolni.
Nagyon sok tennivalónk van, és kis pihenő után neki is láthatunk önmagunk újrakovácsolásának - mert  két nap alatt ez lehetetlen lett volna.

Köszönjük minden előttünk járónak a tanítást! És köszönjük Hábermajer sensei-nek a pozitív megerősítést - néha az is kell...
Sz. Imre
 Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez! Kattintson a képre a nagy felbontású változat megtekintéséhez!