Tíz év múltán – a második kör – Kozár Zoltán és Kulcsár Robbie

Az első tíz év múltán       

Idén ismét van két gyakorló társunk, Kozár Zoltán és Kulcsár Robbie személyében, akik folyamatos gyakorlásukban nemrég lépték át a tizedik évet. Mi vezette őket át ezen az évtizeden?
Ennek jegyében tettem fel nekik a már hagyományos 10 év utáni kérdéseket.


Hábermajer Gábor: 
Mik voltak a legerősebb élmények?

 

Kozár Zoltán:
Az elmúlt 10 év élményekben gazdag volt. A legerősebb élményem a 2009. évi JODO EB és az arra történő felkészülés.  Az eb-n belül pedig a kihon-ok gyakorlása, sajnos azóta sem sikerült újra megtapasztalnom ugyan azt az erőt. A kihon gyakorlása az esetek többségében a katá-khoz képest erőtlen. Valahogy hiányzik belőle a lélek, a harc. 2009-ben száz-egynéhány jodo-ka együtt egyszerre mozdult és lélegzett (kiai). Az energia tapintható volt a teremben. Ez olyan lendületet adott a résztvevőknek, hogy az egyik szünet után kialakult szabad gyakorlást látva a sensei-ek nem állították azt meg. Elmaradt a sorakozó, mindenki gyakorolt tovább a teremben. Namitome Sensei felülírta a tervet és körbeküldte a 7. és 8. dan-os sensei-eket, hogy folyamatosan közöttünk járva segítsenek nekünk.

Egy másik maradandó élményem a jelenleg is használt kardom megvétele és az aznap esti gyakorlásom. 2009-ben még együtt rendezték a jodo és az iaido eb-ket. Pont aznap kerültem mélypontra, amikor megvettem a kardomat („brutálkát”). Ekkor ért véget a jodo eb. A jodo válogatott többi tagja este elment pizzázni én pedig ott maradtam a teremben összeszedni magamat és gyakorolni. Egy idő után a terem másik végében gyakorló másik iaido-ka is elment, így egyedül maradtam, még az után is, hogy lekapcsolták a világítást.

Az egyik budapesti iaido taikai-on történt, hogy az általam várt érzés mindig megjelent, amikor elindultam a „pályára”. Az érzés, amit keresek, várok nehezen megfogalmazható, de ha jelen van, akkor azonnal tudom, hogy ez az, amire vártam, amire szükségem van. Ebben a számomra különleges állapotban megszűnnek a katá-k, megszűnik minden felesleges gondolat. A terem történéseit érzékelem, de nem zavarnak. Ezen a taikai-on épp a döntőbe jutásért „harcoltunk”. A másik pályán Szilveszter barátom küzdött. Miközben átéltem a katá-k történeteit, mindvégig tudtam, hogy mit csinál a másik „versenyző”. Láttam, ahogy Szilveszter barátomnak emelik a zászlókat a másik pályán és érzékeltem azt is, hogy mi történik körülöttem, pedig életem legélesebb és legfokuszáltabb katá-it sikerült bemutatnom. Percekkel később már Szilveszter barátommal a döntőben voltunk.

Ezeken kívül rengeteg „legerősebb” élményem van, amikről órákig tudnék mesélni, de ezt most nem teszem meg.

Kulcsár Robbie:
Bármikor visszagondolok a 10 évre rögtön sok-sok élmény merül fel a fejemben, de ezek között van kettő, ami a többinél erősebb. Az egyik az Iaido Sen, amikor egy nap alatt 1000 katá-t csináltunk a Visegrádi teremben és a fáradság hatása alatt óriást tudtunk teljesíteni. A második pedig az volt, amikor tanár – tanítvány kapcsolat kelt életre Háber sensei-el, mert számomra ez nagyon sokat jelentett és jelent.


Hábermajer Gábor
Vannak olyan pillanatok a mindennapi gyakorlásból, ami maradandó lett?

 

Kozár Zoltán:
Igen, iaido-ban van néhány mozdulat, ami akkor abban a pillanatban, amikor megtörtént igazán jónak tűnt, azóta néhányuk hangulatként, érzésként van jelen a mozdulataimban.

Jodo-ban, azok a pillanatok, amikor az „életemért” harcolok. Amikor megszűnik a kata kidolgozott folyamata, amikor nem jut az eszembe, hogy milyen mozdulat következik, hogy hogyan is kellene végrehajtani azt az adott mozdulatot, hogy azt az adott mozdulatot milyen sokszor elrontom. Csak az „ellenfél” van és én. A mozdulatokat talán egy nem tudatos részem indítja, mégis jelen vagyok a mozdulatban. Pontosan tudom, hogy mit csinálok, de valahogy mégsem tudatosan. A fókuszom a másik emberen van egyedül.

Kulcsár Robbie:
Amit nap, mint nap az életembe tudok beépíteni, életembe és munkámban egyaránt, az a türelem és a kitartás, amit az Iaido tanított nekem. Az olyan hozzáállás az élethelyzetekhez, hogy minden hiba csak egy új tanulság.

Hábermajer GáborMindketten szinte minden edzésen ott vagytok. Mi hoz le gyakorolni akkor is, mikor nem a legnagyobb a lelkesedés, nincs motiváció, rossz nap volt, fáradt az ember?

Kozár Zoltán:
A megszokás? Azt hiszem, egy idő után nagy szerepe van a megszokásnak is. Az igazán mély pontok után az a felszabadító és feltöltő energia, amit az edzések adnak.

Kulcsár Robbie:
Számomra több dolog is van, ami eldönti a kérdést, ma van-e edzés. Az első mindenképpen az emberek, akik velem szeretnének gyakorolni, a tanítványaim, akik fejlődni szeretnének, akik sok óra munkát fektettek a gyakorlásba. Másrészt persze az, hogy szeretem amit csinálok, és az önfejlesztésemre törekszem minden nap. Az Iaido ebben segít engem és érzem a felelősségem a dojo tagjaim és tanárom iránt. Van rossz nap, van energia hiány, de ezek a dolgok, amik megkülönböztetik  azokat, akik hobbinak tekintik a Iaido-t azoktól, akiknél az élet részévé vált.



Hábermajer Gábor
Ne csak a napos oldalról beszéljünk. Voltak a rossz élmények? Volt már krízis? (Abbahagyom!) Olyan, ami aztán átváltozott és pozitívuma lett?


Kozár Zoltán:

Az abbahagyás gondolata még nem ért utol. Rossz élményeket az általam okozott kisebb sérülések hagytak bennem. Utólag már tanulságos és talán néha már-már vicces történetekké változnak ezek. Egyszer réges-régen egy utrechti jodo koryu táborban, miután tizen-egynéhány új katát tanultunk meg aznap Szilveszter barátommal, elérkeztünk egy olyan részhez, amit már ismertünk. Előkerültek a tanjo-k és gondoltuk, ha már ismerjük, akkor vigyünk lelket is a gyakorlásunkba. Azt nem vettük figyelembe, hogy az egész napos koncentráció és mozgás nagyon sokat kivett belőlünk. Egy halántékra irányuló támadás során esett meg, hogy a testem már nem úgy mozdult, ahogy én azt szerettem volna. Az idő lelassult, a tudatom riasztott: le fogod ütni a barátodat. Kiadtam az utasítást a kezemnek: ááááállllllllllljjjjjjjjjjj! De már késő volt. Szerencsére Szilveszter érzékelte, hogy baj van és a katá-ban leírtaknál nagyobb szögben fordította el a fejét.  A halánték helyett a falcsontot sikerült eltalálnom, vagyis szerencsémre egy erősebbnek tűnő koponyarészt. Annak ellenére, hogy a támadás nem volt valós, és hogy minden erőmmel lassítottam az ütést, még így is elég nagyot koppant a tanjo Szilveszter fején. Néhány perc szünet után folytattuk a gyakorlást, lassan és fokuszálva.

Krízis? Most épp egy krízisben vagyok. Jó ideje nem úgy gyakorlom sem az iaido-t, sem pedig a jodo-t, ahogy szeretném. Voltak, vannak kisebb nagyobb sérüléseim, amiket az élet más területeink sikerült beszereznem. Sokszor gondolom azt, hogy nem úgy és nem annyit gyakorlok, amennyire szükség lenne. Néhány napja próbálom elfogadni, hogy a körülmények és a gondolataim is csak pusztán egy bennem rejtőző félelemből táplálkoznak. A következő 10 év után elmesélem majd, hogy hogyan sikerült legyőznöm önmagamat. ::-)

Eszembe jutott még egy krízis: amikor Szilveszter „jodo testvérem” abbahagyta a gyakorlást. (Ez a krízis a mai napig tart.)


Kulcsár 
Robbie:

Rossz élmények voltak, nem is csak egy, de mindenki, aki engem ismer, tudja mik voltak ezek és kivel összefüggőek. Elválni a dojo-tól és tanártól, amik az Iaido utam kezdetei voltak… Nem tudom kifejezni, menyire volt ez nehéz. De, és ez egy nagy de, soha nem volt nálam olyan gondolat hogy abbahagyom, mert az nem én lennék. Ha bármi keresztbe esik az úton, az nem egy ok abba hagyni, hanem inkább egy lehetőség tovább fejlődni. Én is pont így próbáltam megoldani a dolgokat. És végül még lett egy pozitívum: a sok barát, edzőtárs, tanár, és az élmények velük.

Hábermajer GáborMi határozza meg éppen mi a gyakorlásod koncepciója? Most éppen mi áll a fókuszban?


Kozár Zoltán:

Elég hosszú ideje koncepció nélkül gyakorlok. Az igazat megvallva sikerült elrejtőznöm a kezdő csoportok oktatása mögé. Most a fókuszban a valódi folyamatos gyakorlás megvalósítása van. Illetve iaido-ban az elveszettnek tűnő mozdulatok visszaszerzése, jodo-ban pedig a harc megtalálása.

Kulcsár Robbie:

Persze általában meg van a terv, amikor gyakorolni készülök, mit is akarok csinálni. Ez abból keletkezik, mik voltak az legutóbb a táborokon szerzet információk és újdonságok. Más részt ott vannak a videók, a beszélgetések, hogyan zajlik a napom, mik azok a dolgok, amik terhelnek engem. Ez mind belefolyik a gyakorlásomba és befolyásolnak engem. A jelenlegi fókuszom az Iaido yondan vizsga és ebbe próbálom belefektetni az erőm nagy részét, de ott vannak az embereim is, akik megbíznak bennem és nem szeretném őket elhanyagolni. Mindkettőnél keresem az egyensúlyt.



Hábermajer Gábor
: Kedvenc mozdulatod?  Melyik az a kata, (katák), mozgás amelyikben feledve mindent, el tudsz merülni, mintegy önfeledten flow-ban végigcsinálni? Mi az aktuális mumus?


Kozár Zoltán:

Minden apró mozdulatban el tudok merülni, és mindegyik kata képes a flow állapot bekapcsolására, hogy mikor melyik és miként, azt sajnos még nem tudom irányítani. Tudatosan flow élményt Szilveszter barátommal együtt tudtunk előidézni, amire a „lassan és hullámzóan” volt az utasításunk egymás felé. Sokszor nem is kellett használnunk a szavakat, elég volt, ha egyikünk egy hullámot lerajzolt a kezével meghajlás előtt. Ilyenkor a fókuszban az ok és okozat, a lazaság, az időzítés és a viszonylag lassú mozgás volt.

A leggyakrabban a ranai jodo kata az, amiben képes vagyok elmerülni, átkerülni egy másik világba.

Az aktuális mumus azok a gondolataim, érzéseim, amiket még magam előtt is rejtegetek. A budo világában ezek szépen a felszínre kerülnek. Egyetértek és azonosulok azzal a gondolattal, hogy a budo gyakorlása közben meztelenek vagyunk, a katá-k közben a valódi énünk és lelki állapotunk jelenik meg. Nincs színjáték, nincsenek maszkok és nincs megjátszás, csak valós önmagunk.

Kulcsár Robbie:

A jelenlegi kedvenc, és ez egy pár éve már így van, az a Koryu Gyakuto kata.  Ebben érzem a legjobban azt, amit én az Iaido lelkének tartok. Különböző hozzáállásokat találok benne: ott van a lehetőség az ellenfélnek ne lépjen be a helyzetbe, ott van a védés, a nyomás, a döntés, és az ellentét a kata kezdetével, amikor az ellenfél már nem jelent veszélyt, de mi úgysem adunk neki lehetőséget tanulni ebből a találkozásból. Mélyek a gondolatok és sokszor a lelki helyzetem erősen befolyásolja a kata végrehajtását. Igen a mozdulatok meg vannak adva, de amit érez közben az ember az mindig más.

Mumus, hehe. Igen van, sőt bőven is, most épen a Seitei katá-kból 2,3,4,5,6,10,11,12 a koryu-kból pedig mind, mert elégedettség egyiknél sincs. A seitei-ből kihagytam a 1,7,8 es 9 katat, de nem azért mert ezeknél azt gondolnám jók, hanem nagyon szeretem őket csinálni és ezért sose lesznek mumusok számomra.  🙂



Hábermajer Gábor
Mik kapcsolódnak neked a következő szavakhoz: tengely / él / kerek / öröm / elégedetlenség / energia / csend


Kozár Zoltán:

Tengely, él és kerek, ezeket keresem minden mozdulatomban, minden katá-ban.

Elégedetlenség az az erő, ami tovább visz, ami hajt előre. Úgy gondolom, ha valamivel elégedett leszek, akkor azt el is engedem. Ha valami tökéletes, akkor nincs értelme tovább csiszolni, vagy cipelni magammal.

Azt szerettem volna ide írni, hogy a csend ismeretlen számomra, de ahogy leírtam ez a néhány szót, beugrott egy érzés. A csendet átélni a már fent is említett taikai-okon megtapasztalt állapot és a jodo-ban megjelenő „életemért” harcolok érzések jelentik számomra. A kettő talán egy és ugyan az, a teljes átélés élménye.


Kulcsár 
Robbie:

Amikor elolvastam a kérdést akkor azonnal mosoly jött az arcomba, és ez az amiért szeretem a Iaido-t, mindig a pozitív dolgok azok, amikre gondolok.
Tengely: komoly téma, éveken át muszáj még dolgoznom, meddig közeledek a helyes hasuji-hez.
Él: sose alszik, menyire figyelek oda a kardom élére, de jó hogy az enyém még nem shinken.
Kerek: mindig körbe megy a tanulás, amikor azt hiszem, már tudok valamit, jön a kiábrándulás és ott vagyok a kör elején és újra kezdem a technika, vagy kata tanulmányozását.
Öröm: Iaido.
Elégedettség: barátok, vizsga és verseny eredmények, igen képesek örömöt okozni, de az igazi elégedettség számomra a barátságokból keletkezik, mert ezek nem csak egy pillanatra vannak ott.
Energia: néha túl sok, néha kevés, néha adom, néha kapom, bármi is történik vele eszköz, és rajtunk múlik, hogyan tudjunk pozitívra változtatni.
Csend: a legértékesebb része a Iaido-nak, mert akkor tudok saját magamba merülni.

Hábermajer GáborMire emlékszel, miért és mivel érkeztél annó és most hogy látod ugyanezeket? Változott-e a kezdeti motivációd, ha igen, hogyan, mire?


Kozár Zoltán:

Természetesen változott. Anno fogalmam sem volt arról, hogy mit is jelent valójában az iaido és a jodo, most már van egy nagyon halovány elképzelésem arról, hogy merre is kell tovább haladnom, hogy megtudjam.


Kulcsár 
Robbie:

Aikido-val kezdtem és egy véletlen volt, hogy beleakadtam az Iaido-ba is. De a véletlenek jó dolgokat szoknak hozni. Lassan kezdtem, de nagy lendülettel álltam neki az Iaido tanulmányozásához. Az első tanárom ahhoz vezetett, mi legyünk a legjobbak és ezt mindenkinek mutassuk is meg. Ez volt a hajtó erőm. Idővel ez változott és már nem az eredményekben találtam a motivációt fojtatni, hanem abban hogy az Iaido életem részévé vált, azt amivel az Iaido bővíti az életem, azt  más dolog nem tudja pótolni.



Hábermajer Gábor
Milyen tanítást kaptál önmagadtól önmagadról a 10 év során? Mit kaptál értéket mástól? 


Kozár Zoltán:

Barátságot, türelmet, őszinte véleményt, iránymutatást, segítséget, biztonságot kaptam másoktól, amik nagyon sokat jelentenek a számomra. Természetesen ezeken túl is nagyon sokat kaptam, és sokszor szembesültem önmagammal is. „A Shinbukan egy nagy család.” hangzott el ez a mondat már többször is és én hiszem és tapasztalom is nap, mint nap, hogy ez igaz.


Kulcsár 
Robbie

Magamról azt tudtam meg, amit már sejtettem, keményfejű, makacs ember vagyok, de gondolom csak ilyen emberek bírják sok éven át az Iaido utat követni. A sok barát befolyással van rám, és tovább fejleszt. Mindig úgy éreztem, erősítenek az élmények. A rossz vonásaim gyengülnek, a jók erősebbé válnak, legalább is ezt szeretném hinni. A legfontosabb érték, amit kaptam: az Iaido nem csak egy harcművészet, hanem egy út, ami abban tud segíteni, hogy jobb emberré tudjunk válni.



Hábermajer Gábor
Hogy hívják benned  azt, aki 10 éve gyakorol? Ha neve lehetne, mi lenne az?  Van olyan dolog, ami átváltozott, más értelmet nyert a kezdetekhez képest? 


Kozár Zoltán:

Minden megváltozott az iaido-val és a jodo-val kapcsolatban, és folyamatosan változik, ahogy haladok az úton. Egy távoli szürke hegyóriás felé közeledve egyre színesebb és egyre kisebb részletek bontakoznak ki a szemünk előtt. Először meglátjuk az erdőt, majd közelebb érve látjuk csak meg az egyes fákat. Tovább közeledve már a bokrokat és a kisebb sziklákat is láthatjuk. Hogy még közelebb érve mi az, amit látni fogunk még nem tudom. Az erdőkről is csak az előttem járók elmeséléseiből tudok.


Kulcsár 
Robbie:

Igen, egész biztosan van neve, rögtön azt a nevet kapta: Türelem. De mi egy Japán dologgal foglalkozunk, tehát GAMAN, ami a Zen buddhizmusban azt jelenti: kibírni a látszatra kibírhatatlant, türelemmel és méltósággal. Az Iaido-ban mindig minden változik, a legnagyobb változást a kardhoz leendő kapcsolatomban látom, már nem eszközként látom, hanem saját magam részének. Bárcsak tudnám ezt az érzést a gyakorlásomban is kimutatni.



Hábermajer Gábor
Hogy és hol szeretnéd magad látni 1 év / 3 év múlva? 

Kozár Zoltán:  Egy év múlva kicsivel több, mint 360 nappal leszek idősebb, ami több mint 8600 óra. 1 év múlva több mint 300 óra jodo gyakorlással szeretnék gazdagabb lenni. Ez igazán kevésnek tűnik, de így is több mint 150 órával több, mint ami a rendszeres hétköznapi edzéseinkkel a rendelkezésünkre áll.
3 év múlva szeretném elmondani magamról, hogy gyakoroltam jodo-t japánban.

Kulcsár Robbie:
A dojo-mban, barátokkal, akik mindig velem vannak, továbbra is erővel folytatni.


Hábermajer Gábor
:  Mik a tanulságai, felismerései, megértései az elmúlt 10 évnek, amit akár át is adnál a most kezdőknek?

Kozár Zoltán:
 Ha nemrég kezdtél el gyakorolni, akkor élvezd minden egyes pillanatát az edzésnek, azonban ha már több mint fél éve gyakorolsz, kezdj el más mozgásformákkal „aládolgozni” a budo-nak. A heti 2,5 vagy 4,5 óra gyakorlás nem teszi lehetővé a megfelelő fizikum kialakítását. Pusztán iaido vagy jodo gyakorlásával nem leszel képes a biztonságos és megfelelő mozgás kivitelezésére. Az iaido és a jodo is, mint minden rendszeres ismétlést követelő mozgás, extrém terhelést jelent a szervezetnek. A sérüléseket elkerülni és a budo-hoz szükséges stabil mozgási szervrendszert kialakítani csak más mozgásformák bevonásával együtt lehetséges. A hosszútávfutó sem csak futással készíti fel a testét és a birkózó sem csak súlyok segítségével edzi önmagát.Az alapok precíz elsajátítása nem csak a technikák előírás szerinti kivitelezése miatt fontos, bár ez vizsgaszempont is, de az alapok precíz elsajátítása fogja biztosítani a számodra a sérülésmentes gyakorlást. Például, ha a ZNKR iaido első katá-jában betartod azt a szabályt, hogy a jobb lábszárad a két vágáskor merőleges a talajra, akkor a térd ízületed nem kap extra terhelést és hosszú évek gyakorlása alatt is elkerülheted a térdfájás krízisét.Gyakorolj olyan lassan, amilyen lassan csak tudsz.Légy jelen és élvezd a pillanatot.


Kulcsár 
Robbie:

Az Iaido út, nem egyszerű, és ha bárki neki szeretne állni, ezt jó, ha minél hamarabb megérti. Lesznek rossz dolgok, lesznek pillanatok, amikor az ember saját magától kérdezi, mért is folytatom, hisz nem haladok, nem nyerek versenyt, nem tudom elérni a következő fokozatot. Mindennek ellensúlya a rengeteg pozitívum, de ezeket mindenkiknek magának meg kell találni. Amikor a tanítványaimmal beszélgetünk erről, akkor mindig úgy írom le az utat, mint egy hullámvasutat, fel és le, fel és le, fel és le … és ez minden persze körbe-körbe, de aki elégé kitartó idővel élvezni fogja minden pillanatát az útnak, mert képes lesz a szemszög változása miatt új dolgokat látni.


Kozár Zoltán kérdezi Kulcsár 
Robbie-tól:
Nemrég kezdtél el jodo-t is gyakorolni. Ad más élményt számodra a gyakorlása? Ha igen, mik azok?


Kulcsár 
Robbie:

Éveken át kikerültem a Jodo-t, nem is tudom, miért nem vonzott engem. Ez éven rátaláltam és felfedeztem menyire érdekes és milyen sokat képes adni. Számomra bővítése a budo életemnek, a maai és az időzítésnek egész más jelentőséget képes adni, ha az Iaido-hoz hasonlítjuk. Így a különböző képességek, amiket az egy egyben tanulok, össze tudnak kapcsolódni és egymást erősítik. Jó érzés újra a sor végén állni 🙂 , ez szerintem fontos, mert amikor az ember halad és mindig  lépésről lépesre előre halad, néha elfelejti hol kezdte és elveszik a budo-hoz szükséges alázat.


Kulcsár 
Robbie kérdezi Kozár Zoltántól:
Mit jelent a kard számodra, hogyan változott a jelentősége az éveken át?


Kozár Zoltán:

Amikor terveztem a kardvásárlást, a kard egy barbie babára hasonlított. Tervezgettem, díszítgettem. Majd elfogadtam Sensei szavait és már kevésbé foglalkoztam a külsőségekkel. Az első kardom miután megvettem, inkább volt szentség, mint tárgy. A második, vagyis a jelenlegi iaito-m 2009. év vége óta van velem. Az első években több volt, mint puszta tárgy, de már semmiképpen sem volt szent. Az utóbbi években sokszor gondolkodom éles kardon. Amióta úgy gondolom, hogy az iaido része a shinken és egyszer én is éles karddal fogok gyakorolni, azóta kicsit közelebb került a tárgy fogalmához az iaito-m, de még mindig több mint pusztán egy eszköz.