Biztonság a gyakorlás helyszínén

Dojo-Elsősegély és Dojo-Kockázatkezelési szeminárium

Kassa 2024.02.17-18

„BIZTONSÁG A GYAKORLÁS HELYSZÍNÉN” névvel kétnapos Dojo-Elsősegély és Dojo-Kockázatkezelési szemináriumot tartott Kassán a Shin Junsui Dojo szervezésében Hábermajer Gábor a Shinbukan Egyesülettől, aki egyszemélyben iaido- és elsősegély oktató.

A kétnapos képzés a Tomodachi no Keiko iaido szemináriumaként indult. Az első nap első perceiben azonban a résztvevők számára váratlanul szituációs baleseti bemutató jelent meg. Kata-gyakorlás (formagyakorlatok) közben kard által okozott nagyvérzéssel járó önsebzéses sérülés imitációját láthatták a résztvevők.

Preparált sérülés, liternyi művér és nagyon hiteles sérült megjelenítés (hála Németh Zoltánnak) segítette, hogy egy veszélyes, nagyobb kockázatú helyzeten keresztül, de kontrollált körülmények között kezdjék meg az ismerkedést és tanulást a dojo- belüli elsősegélynyújtás és kockázatkezelés irányába.

Az első nap a nagyvérzéssel járó sérülés ellátás különböző helyzeteinek gyakorlásával telt.

A második nap témája a sérülés ellátások ismétlését követően a prevenció volt. A gyakorlással kapcsolatos területek kockázatainak felmérését, azok értékelését és kezelését gyakorolták a résztvevők.

Mind a sérülés ellátás, mind az iaido és jodo gyakorlás kockázatainak elemzése egy rendkívül elhanyagolt terület. Szerencsére a balesetek száma alacsony, ám a használt eszközök és helyzetek sajátosságaiból adódóan, ha bekövetkeznek, akkor nagyon súlyosak lehetnek.

Bízunk benne, hogy ezzel a képzéssel e témák felé sikerül fordítanunk a figyelmet és egyre többen gondolják majd, hogy ilyen irányú ismereteket és gyakorlatot is kell szerezniük a budo tudásuk mellé.